ZA PRIVATNOST I DRUGO

Evo kako ćete izbrisati baš sve posjećene stranice sa svog Androida

06.07.2017 u 12:20

Bionic
Reading

Na računalu je relativno jednostavno koristiti poseban preglednik za privatno surfanje mrežom svih mreža. Međutim, na mobitelima je to nešto teže, a tu je i činjenica da korisnici jednostavno ne mare toliko za privatnost u mobilnom svijetu - iako bi definitivno trebali

Mobilni uređaji mnogo su slabija karika po pitanju sigurnosti od računala (lakše ih je ukrasti, izgubiti ili kompromitirati) pa je prava misterija zašto potrošači obraćaju tako malo pažnje na to. Mnogi stručnjaci savjetuju da vrijedi brisati neke vrijedne podatke s uređaja, a što uključuje i povijest posjećenih stranica. Na taj način, ako mobitel i završi u krivim rukama, polja za automatsko popunjavanje neće odati lozinke, adrese i slične privatne materijale. 

S druge strane, takve radnje nisu baš identične na mobilnim uređajima kao na računalima - riječ je o nešto drugačijem svijetu. Evo kako to učiniti za neke od najpopularnijih mobilnih preglednika: 

Chrome

Najpopularniji internetski preglednik u svijetu mobilne platforme Android brisanje povijesti posjećenih stranica omogućuje na prilično bezbolan način. Dovoljno je otvoriti preglednik i posjetiti Menu > History ili ručno otipkati chrome://history u kućicu za pretraživanje. 

Baš kao i u punokrvnom izdanju Chromea (za računala), ovdje je moguće odabrati brisanje podataka od 'početka vremena', ili u segmentima sata, dana, tjedna ili četiri tjedna. Štoviše, korisnik može odabrati i brisanje točno određenih dijelova - povijest pogledanih stranica, kolačiće i vezane datoteke, cached slike i datoteke, spremljene lozinke i automatske forme za popunjavanje podataka. 

Nakon označavanja svega potrebnog dovoljno je dodirnuti tipku CLEAR DATA

Firefox

Brisanje stvari iz Mozillinog preglednika je vrlo slično ranijem slučaju. Valja otvoriti izbornik i odabrati History, a baš kao u Chromeu u dnu prikaza nalazit će se velika tipka CLEAR BROWSING HISTORY.

Nažalost, za razliku od Chromea, mobilno izdanje Firefoxa ne omogućuje selektiranje određenih dijelova Browser Historyja za brisanje. 

Opera Mini

Možda drži samo par postotaka u udjelu mobilnih preglednika na platformi Android, no korisnici su Operi itekako lojalni, piše MakeUseOf. Brisanje povijesti pregledanih stranica iz Opere je izvedeno najsloženije od dosad spomenuta tri rješenja.

Kad je preglednik Opera otvoren, valja naći mali Opera logo u donjem desnom kutu prikaza i dodirnuti ga. Uz vrh prozora bit će četiri ikonice, gdje treba dodirnuti zupčanik (Gear) za pristup postavkama. Postavki je mnogo pa valja skrolati niz stranicu dok se ne dođe do segmenta Clear Browsing Data

Tu valja označiti kućice svega što se želi brisati (lozinke, povijest posjećenih stranica, kolačići i vezani podaci) i dodirnuti OK.

internet

Vlasnika Androida 4.0 i ranijih izdanja ima još (previše). Na tim uređajima je integriran preglednik koji se zove jednostavno - internet. Sredinom 2016. bio je drugi najpopularniji preglednik na Androidu, uz udio od sedam posto. 

Da se ne ulazi u priču općenito o sigurnosti toliko starog izdanja Androida, i kod ovog preglednika je moguće izbrisati povijest pregledanih stranica. Dovoljno je otvoriti glavni izbornik i odabrati Settings. Kao u ranijem slučaju, valja skrolati do polja Privacy Settings, otvoriti ga i odabrati opcije koje se žele izbrisati (cache, povijest, kolačići, forme, lokacije). 

Ako se žele izbrisati lozinke, valja posjetiti Security Settings i odabrati opciju Clear Passwords.

Šest najboljih preglednika za Android Autor: TheUnlockr

Dolphin

Četiri ranije spomenuta preglednika koristi ukupno 98,1 posto svih vlasnika Android uređaja. Iako su drugi preglednici svojevrsna niša, zahvaljujući velikom broju Androidaša općenito, i dalje je riječ o značajnom iznosu da se i tu vrijedi spomenuti koje rješenje. 

Mobilni internetski preglednik Dolphin jedno je takvo rješenje. Kao u slučaju Opere, za pristup izborniku valja dodirnuti logo Dolphina u dnu prikaza po otvaranju aplikacije. Kada se otvori prozor treba odabrati opciju Clear Data te označiti sve što se želi brisati. 

UC Browser

Još jedan preglednik s brdom pozitivnih recenzija (14 milijuna uz ocjenu 4,5/5) je UC Browser. Ovaj alternativni preglednik je alternativan i po pitanju dolaska do postavki za brisanje povijesti posjećenih stranica. 

Za početak treba dodirnuti tri položene crtice u dnu zaslona te na pop-up izborniku odabrati žutu ikonicu History and Bookmarks. U prvom prikazu nakon toga stajat će Bookmarks, no u durgom tabu krije se History. Tu se u donjem desnom kutu nalazi tipka Clear.