PREDVODNIK U INOVACIJAMA

EU istražuje energije vjetra, sunca i atoma

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 30.11.2010 17:16
  • Objavljeno 30.11.2010 u 13:30
vjetroelektrana

vjetroelektrana

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dijana Vuleta / EPEHA

Europska unija pokrenut će u idućih nekoliko godina tri nova paneuropska projekta za istraživanje energije vjetra, sunca i nuklearne energije, objavljeno je ovoga tjedna u Bruxellesu na konferenciji ministara znanosti država članica EU-a, pridruženih zemalja i predstavnika Europske komisije

Postrojenje za istraživanje energije vjetra planirano je u Danskoj, solarna energija istraživat će se u Španjolskoj, a u Belgiji će biti sagrađen nuklearni istraživački reaktor. Ulaganje je vrijedno ukupno 1,2 milijarde eura.

'Razvijanje istraživačke infrastrukture u Europi svjetske klase, okupljanjem sredstava na europskoj razini, važan je cilj Unije za inovacije', kazala je europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Maire Geoghegan-Quinn.

'Ta postrojenja omogućit će revolucionarna istraživanja i inovacije i mogla bi pomoći da se osigura buduća energetska opskrba EU-a', dodala je.

Europski strateški forum za istraživačku infrastrukturu (EFSRI) predviđa 50 novih istraživačkih infrastruktura ili veliku modernizaciju postojećih kako bi EU u idućih deset do dvadeset godina sačuvao vodeću poziciju u istraživanjima. Cijena njihove gradnje iznosi oko 20 milijardi eura, a operativni troškovi oko dvije milijarde eura na godinu.

Jedan od ciljeva Unije za inovacije je da se do 2015. pokrene gradnja 60 posto tih prioritetnih projekata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi