gotovo beta testiranje

Elon Musk objavio važne vijesti za satelitski internet: Uskoro započinje nova faza

20.09.2021 u 14:16

Bionic
Reading

Internetska usluga namjenjena dovođenju globalne mreže u teško dostupna područja iz bete će izaći ovog listopada

SpaceX-ov šef Elon Musk u petak je putem Twittera objavio da će satelitski internet Starlink ove već za mjesec dana vjerojatno izaći iz faze beta testiranja, što je, napominje Verge, dva mjeseca kasnije od prvotno najavljenog datuma.

Musk je, naime, za vrijeme Mobile World Congressa optimistično najavio da će cijela stvar postati dostupna već u kolovozu te da će podržati 'preko 500.000 korisnika'.

Podsjetimo, sustav Starlink zahtjeva mrežu od skoro 12.000 satelita u niskoj orbiti koji prema tlu konstantno odašilju širokopojasni internet. Terminal za Stalink košta 499 dolara, dok je za mjesec dana interneta potrebno izdvojiti 99 dolara. Starlink je svoju 'karijeru' započeo u beta fazi koja je na snagu stupila u listopadu prošle godine.

Musk je tijekom kolovoza objavio da je kompanija isporučila 100.000 terminala koji se sastoje od satelitskog tanjura i Wi-Fi routera korisnicima u 14. različitih zemalja. Svršetkom bete i većim brojem država koje su dobile pristup, ovaj broj bio se polako mogao povećati - premda još nismo sigurni kad ćemo doseći mitskih pola milijuna koje je Musk svojevremeno najavio.

  • +4
Majka Elona Muska, Maye Musk Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

Starlinkov internet prodavat će se klijentima u ruralnim područjima diljem svijeta, a omogućit će im brzine do 100 Mbps preuzimanja i 20 Mbps slanja. Što se samih osvrta na uslugu Starlink tiče, one su trenutno mješovite.

Valja također napomenuti da Musk vrlo često zna biti jako optimističan oko postavljanja rokova za izlazak proizvoda, čemu su na vrlo neugodan način mogli posvjedočiti vlasnici Teslinih vozila koja do danas nisu dobila softver za potpunu autonomnu vožnju koje je tehno mogul svojevremeno najavio.