HVALA ARISTOTELU

Elon Musk je pametniji od drugih zahvaljujući starom triku

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 10.10.2017 14:31
  • Objavljeno 10.10.2017 u 14:31
Elon Musk

Elon Musk

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Studij fizike podučio je osnivača i šefa Tesle i SpaceXa načinu razmišljanja o prvotnim načelima, koje umjesto analogije koristi neumorno propitivanje temelja problema

Prije no što se bacio u poduzetničke vode Elon Musk je studirao primjenjenu fiziku pri Sveučilištu Stanford. Bio je čak upisao i doktorat, ali je odustao nakon tek nekoliko dana. 

Ipak, to polje znanosti ostavilo je traga na budućem milijarderu. Između ostalog, podučilo ga je načinu razmišljanja o prvotnim načelima, koje umjesto analogije koristi neumorno propitivanje temelja problema. 

Taj pristup ima duboke korijene, koji sežu 2.300 godina unazad sve do Aristotela koji je smatrao kako je propitivanje i zaključivanje temeljem prvotnih načela ključno za bilo koju vrstu sustavnog propitivanja. 

Traži puno više mentalne energije i napora, ali može dovesti do novih, pa i disruptivnih rezultata. U Muskovom slučaju ta je metoda bila ključna pri pokretanju tvrtke za svemirska putovanja SpaceX. 

Drukčiji pristup rješavanju problema

Kad je s timom pokušao procijeniti koliko će prve rakete koštati, mogao je samo baciti pogled na tržište kako bi došao do odgovora. Umjesto toga su pobrojali ključne dijelove za raketu i potom istražili koliko bi sirovine za te dijelove koštale.  Rezultat je bila raketa koja košta oko dva posto prosječne tržišne cijene. 

Slično je bilo i s baterijama. Da smo nastavili razmišljati kako moraju biti skupe, rekao je Musk nedavno, one bi i dalje bile skupe. 

No, u Tesli su se zapitali koji su ključni sastojci baterije? Ugljik, nikl, aluminij i polimeri za razdvajanje. Zaključili su kako bi cijena baterije bila značajno niža ako bi sami nabavljali komponente te ih pametno spojili u konačni proizvod.

Ključ je, dakle, u drukčijem pristupu rješavanju problema, piše Business Insider.

Elon Musk

Izvor: Reuters / Autor: Rebecca Cook

PRVI KVADRAT IZDVAJA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi