RECEPTI ZA UČINKOVITOST

Elon Musk ima brutalnu metodu za rješavanje bespotrebnih sastanaka

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 05.10.2017 14:09
  • Objavljeno 05.10.2017 u 12:58
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Malo tko voli sastančiti, ali Elon Musk i Jeff Bezos podigli su rješavanje tog problema na sasvim novu razinu

Bivši zaposlenik tvrtke SpaceX na internetskom servisu Quora opisao je strategiju koju je Elon Musk koristio kako bi sastanci bili što produktivniji i učinkovitiji. 

Musk vjeruje kako sastanke treba održavati samo kad su doista nužni te kako u njima trebaju sudjelovati samo oni ljudi koji su nužni. Jednom je prilikom jednog od zaposlenika prisutnih na sastanku upitao zašto je došao kad ništa nije rekao. 

To zvuči prilično neuljudno, ali prema riječima tog zaposlenika ima smisla. Ako nemate zašto biti na sastanku - bilo da sudjelujete u odlučivanju, bilo ubrzate proces - nemojte dolaziti. U većini drugih slučajeva bit će dovoljno razmijeniti informacije e-poštom.

Uz to, navedeno je dalje u objavi na Quori, sastanci su skupi. Inženjerski sat košta između 80 i 100 dolara. Ako ih je deset na sastanku, to tvrtku može koštati i oko tisuću dolara po satu. 

Pravilo dvije pizze

Musk nije jedini direktor koji cijeni učinkovite sastanke. Osnivač i glavni direktor Amazona Jeff Bezos pridržava se 'pravila dvije pizze: ako ta dva talijanska specijaliteta nisu dovoljna kako bi nahranila sve prisutne, na sastanku sudjeluje previše ljudi.

Časopisu Fortune je 2012. godine rekao kako neke sastanke s više rangiranim direktorima počinje tihim čitanjem tijekom kojeg se svi sudionici upoznaju sa sadržajem sastanka, rade bilješke i razmišljaju o problemima koje trebaju riješiti prije no što počne diskusija. Tako su svi koncentrirani odmah na početku, piše Independent.

Elon Musk

Izvor: Reuters / Autor: Rebecca Cook

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!