space x u orbiti

Dvojica Amerikanaca, Rus i astronaut iz Emirata uspješno poletjeli prema Međunarodnoj svemirskoj stanici

02.03.2023 u 10:24

Bionic
Reading

Svemirski brod SpaceX s dvojicom američkih astronauta, ruskim kozmonautom i astronautom iz Emirata lansiran je u četvrtak s Floride prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) pošto je lansiranje u ponedjeljak bilo otkazano u zadnji trenutak

SpaceX je lansiran iz svemirskog centra Kennedy Američke svemirske agencije (NASA) na Floridi u 00.34 po mjesnom vremenu (6.34 po srednjoeuropskom). "#Crew6 lansirana 2. ožujka u 00.34 ... u kapsuli Dragon Endeavour @SpaceX", objavila je NASA na Twitteru.

Kapsula Dragon s četiri putnika treba pristati na ISS u petak u 1.17 po mjesnom vremenu nakon nešto više od 24 sata putovanja.

Astronauti će na Međunarodnoj svemirskoj stanici, laboratoriju koji kruži nekih 420 kilometara iznad Zemlje, ostati oko šest šest mjeseci. U tom razdoblju provest će oko 200 eksperimenata od istraživanja rasta ljudskih stanica u svemiru do kontroliranja zapaljivih materijala u mikrogravitaciji.

U ponedjeljak je lansiranje moralo biti otkazano u zadnji trenutak zbog tehničkih problema.

Posadu koja se naziva Crew-6 čine astronauti NASA-e Stephen Bowen i Warren Hoburg, astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan al-Nejadi te ruski kozmonaut Andrej Fedjajev. Sultan al-Nejadi (41), četvrti je astronaut iz neke arapske zemlje u povijesti, odnosno drugi iz Emirata, ali je prvi koji će šest mjeseci provesti u svemiru.

Iako su napetosti između Washingtona i Moskve na najnižoj točki godinu dana od početka ruske ofenzive u Ukrajini, dvije zemlje očuvale su svemirski program razmjene koji omogućuje Rusima da prema ISS putuju letjelicom SpaceX, odnosno da američki astronauti onamo stižu ruskim raketama Sojuz.

  • +30
Lansiranje svemirskog broda SpaceX Izvor: Profimedia / Autor: PAT BENIC / UPI

Svemirska stanica jedno je od rijetkih područja suradnje SAD-a i Rusije.

Crew-6 zamijeniti će četvero članova posade Crew-5 (dva Amerikanca, Ruskinja i Japanac), koji su na ISS-u od listopada i trebaju se vratiti na Zemlju nakon nekoliko dana koliko će biti potrebno za primopredaju misije.

Na ISS-su su još dva Rusa i jedan Amerikanac pa će na ondje nekoliko dana biti 11 astronauta.

NASA plaća usluge lansiranja tvrtki SpaceX za dopremu astronauta svakih šest mjeseci prema laboratoriju u svemiru koji postoji dulje od 22 godine.

Crew-6 je šesta posada lansirana prema ISS-u zahvaljujući svemirskom brodu koji je razvila tvrtka milijardera Elona Muska.