MOGU I SAMI

Dronovi nas više ne trebaju za navigaciju

12.07.2017 u 15:23

Bionic
Reading

Koristeći algoritme skupina švicarskih znanstvenika u laboratoriju Vision Robotics uspjela je naučiti bespilotne letjelice nižeg cjenovnog ranga kako mogu samostalno letjeti i mapirati svoju okolicu

Švicarski znanstvenici upotrijebili su algoritme kako bi dronove naučili ne samo prepoznavanju prepreke već i razumijevanju okoline kojom se kreću.

Uz pomoć kamere i senzora za inerciju bespilotne letjelice mogu uzletjeti, snaći se u prostoru i stvarati precizne trodimenzionalne slike. 

U početku dronovi pojma nemaju gdje se nalaze. Pilot pritisne dugme kako bi letjelica uzletjela.

Čim je pokrenut samostalan režim rada dron počinje opažati okolinu i stvarati mapu prepoznatljivih objekata te procjenjivati jesu li statični ili se kreću. U skladu s time usmjerava svoje kretanje, točnije kretanje kamere, piše Next Web.

Ta tehnologija dronovima omogućuje kretanje bez ljudske pomoći. Stvaranje 3D mapa u stvarnom vremenu pomoći će im u kretanju po gradovima, šumama, pa čak i iznad vode. 

Vrlo korisno ako, primjerice, trebate pronaći turiste koji su se izgubili na nepristupačnom terenu. Ili ako trebate dostaviti pizzu tako da se dron ne zabije u prometne znakove, automobile ili prolaznike.