JESTE LI PRIMJETILI?

Drastično smanjena količina spama u cijelome svijetu

07.01.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Količina neželjene pošte koja se šalje u cijelome svijetu drastično je pala posljednjih mjeseci. Stručnjaci ne znaju zašto

Količina neželjenih poruka stalno pada od kolovoza, kada je registrirano oko 250 milijardi spamova, ali je najveći pad primijećen za Božić, kada je broj spamova pao na oko 50 milijardi.

Iako razlozi fenomena nisu jasni, oni koji to prate kažu da bi smanjenje spamova moglo biti samo trenutačno, kazao je za BBC Paul Wood iz Symanteca.

Jedna od mreža koja stvara najviše spamova, Rustock, svojedobno je bila kriva za 48 posto takvih neželjenih poruka, dok je u prosincu bila odgovorna za samo 0,5 posto spamova. Još dvije takve mreže, Lethic i Xarvester, također spavaju.

Wood misli da se spameri možda pregrupiraju kako bi krenuli s novom kampanjom.

‘Ako neka kampanja ne ostvaruje zaradu kakva se očekuje, ona se zaustavlja da bi se pokušalo s nečim novim’, kazao je Karl Leonard, istražitelj sigurnosne kompanije Websense. On misli da će možda odašiljatelji spamova sada jače krenuti na Facebook i Twitter.

Osim toga, očito je, kampanje protiv spamova daju dobre rezultate i otežavaju život onima koji šalju neželjene poruke.

Vincen Hanna, iz grupe za borbu protiv spamova Spamhaus, podsjeća da je u rujnu 2010. jedna grupa za slanje neželjene pošte, Spamit, najavila povlačenje zbog serije problema u sustavima.