stižu novosti

Dosadno vam je tijekom video sastanka? Microsoft bi to mogao zabilježiti

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 01.12.2020 08:18
  • Objavljeno 01.12.2020 u 08:18
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Najnoviji Microsoftov patent napravljen je kako bi poboljšao radničku produktivnost tijekom video sastanaka

Ako imate sklonost pasivnog preslušavanja dugih sastanaka, uskoro biste morali poraditi na glumi zato jer Microsoft, prema Makeuseofu, radi na naprednoj tehnologiji za prepoznavanje učinkovitosti.

Novosti za digitalne sastanke?

Microsoftove planove moguće je pročitati na stranicama US Patent & Trademark Office u sklopu službeno poslanog projekta. Patent raspravlja o potencijalnom sustavu koji može pratiti učinkovitost mitinga. Sustav će koristiti mjerenja za stvari poput izraza lica i temperature sobe kako bi ocjenio koliko je sastanak bio učinkovit.

Patent također raspravlja o potencijalnoj primjeni pri praćenju pažnje svih sudionika sastanka.

Na primjer, uređaj može pratiti informacije o tome koliko pojedini sudionik doprinosti sastanku u odnosu na rad na drugim zadacima (poput slanja poruka, provjeravanja emaila, surfanja internetom) te sadrži informacije vezane uz raspored pojedinog sudionika (na primjer, na koliko je drugih sastanaka već sudjelovao).

Alat će nakon toga sakupiti sve podatke kako bi stvorio sveobuhvatnu ocjenu sastanka. Nakon toga će rezultate usporediti sa ostalim sastancima koji su se održali u određenom dijelu dana i sa određenim sudionicima.

Ako domaćin stvori još jedan miding, sustav će usporediti sve izmjerene podatke i upozoriti ga za određene probleme. Ako netko, na primjer, odluči napraviti sastanak u rano jutro, sustav će mu reći da će sudionici vjerovatnije ustajati kako bi donijeli šalicu kave u odnosu na popodnevni sastanak.

Kompanija je nedavno objavila alat pomoću kojeg mjeri razinu interakcije u Microsoftovim aplikacijama kako bi svakom od njih dala ocjenu koju može pročitati poslodavac.

Želi li Microsoft da vas vaš šef špijunira?

Microsoft također uvodi 'Ocjenu produktivnosti', izravno mjerilo toga koliko netko prati sastanak u Teamsima. Razlika između drugih alata i ovog je što on još nije izašao - štoviše, riječ je o patentu koji možda nikad neće izaći kao proizvod.

Još jedna očita stvar je da Microsoft radi na načinima pomoću kojih će poslodavci saznati više o navikama svojih zaposlenika. Naravno, ovaj patent i ocjena produktivnosti prijete privatnosti zaposlenika, što znači da ćemo još vidjeti hoće li poslodavci ove mjere prihvatiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!