NEMA LABAVO

Dobre vijesti za sve koje brinu oko dijeljenja podataka s WhatsAppa

20.12.2017 u 14:06

Bionic
Reading

Vrlo strogi francuski regulator CNIL naložio je popularnoj aplikaciji prestanak dijeljenja korisničkih podataka s Facebookom, u čijem je vlasništvu. WhatsApp ima mjesec dana kako bi se toga počeo pridržavati

Istraga je počeka nakon što je WhatsApp u svoje uvjete korištenja prošle godine dodao stavku o tome kako dijeli korisničke podatke s Facebookom u svrhu poboljšavanja ciljanog oglašavanja, sigurnosti i prikupljanja poslovnih podataka. 

U CNIL-u su po završetku istrage presudili kako namjera poboljšavanja sigurnosti nije sporna, ali kako prikupljanje podataka nije prihvatljivo jer WhatsApp nije o tome nikad na odgovarajući način obavijestio svoje korisnike, kao ni omogućio im da u tome ne sudjeluju (osim da, naravno, prestanu koristiti aplikaciju u potpunosti). Time je narušio temeljne slobode korisnika, procijenili su.

Problemi s europskim regulatorima

Europski regulatori su i prije pokušavali dovesti Facebook u red, pogotovo kad je u pitanju dijeljenje podataka. Njemačka je Facebooku naložila obustavu prikupljanja podataka iz WhatsAppa u rujnu prošle godine, dok je najveća društvena mreža svijeta na to pristala u Velikoj Britaniji lani u studenom. 

U svibnju ove godine Europska unija oglobila je Facebook sa 122 milijuna dolara zbog toga što su pri preuzimanju WhatsAppa lažno ustvrdili kako neće moći povezivati korisničke profile na Facebooku i WhatsAppu. 

Nevoljama tu nije bio kraj: u rujnu je EU od Facebooka i drugih društvenih mreža zatražila obračun s govorom mržnje, uz prijetnju zakonskih kazni ukoliko se na to ogluše, piše Verge.

Najpopularnije društvene mreže Izvor: Profimedia / Autor: NN