VRIJEDAN MILIJARDU DOLARA

Dobili ogroman novac da naprave simulator svijeta - Matricu

16.05.2017 u 10:14

Bionic
Reading

Londonski startup Improbable osigurao je još pola milijarde dolara u investicijama iz Japana, a ukupna vrijednost tvrtke je sada preko milijardu dolara. Čime se bave? Pa, isprva su htjeli raditi ultrarealistične igre, no sada imaju mnogo veće planove - žele stvoriti simulator stvarnosti za različite potrebe

Mlada tvrtka Improbable svakako nastoji opravdati svoje ime ('Nevjerojatno'). Ovih dana su otkrili kako su od japanskog investitora, tehnološkog konglomerata Softbank dobili 502 milijuna dolara u investicijama, čime je Improbable postao jedan od najbogatije financiranih early-stage startupa u Europi.

Tvrtku su osnovala dva računalna stručnjaka s Cambridgea, koji su htjeli osigurati mogućnost izrade ultradetaljnih virtualnih svjetova, uglavnom za video igre. Nedugo nakon početka realizacije svoje ideje, spoznali su kako bi mogli iskoristiti istu tehnologiju za simulaciju svijeta - pa i čitavih gradova. 

Dok je takvo što lako teoretski osmisliti, realizacija je nešto posve drugo u tolikom sustavu složenosti - kako uopće simulirati toliko toga za danas dostupne sustave? Improbable vjeruje kako i za to imaju rješenje. 

Već su demonstrirali metodu kojom razlažu golemu simulaciju na tisuće javnih poslužitelja te tako simulirali čitave gradove. 

Improbable tvrdi kako su razvili najsloženije urbane modele na svijetu

Ne planiraju stati ni tu. Ohrabreni onim što su do sada postigli, u razgovoru za Wired čelnik startupa Herman Narula otkrio je kako u suštini žele napraviti Matricu iz poznate filmske trilogije. 

Naravno, riječ je o pretjerivanju - no osnovna ideja (izuzme li se napajanje izravno preko ljudi i 'zla' umjetna inteligencija) je već zaintrigirala mnoge sektore. Improbable može stvoriti toliko vjerne simulacije stvari da bi vojska, vlade i organizacije mogli promatrati i mijenjati nevjerojatno složene sustave unutar simulacija te na temelju toga pronaći odgovarajuća rješenja. 

Srž svega u tehnološkom smislu čini novi operativni sustav Spatial, a u suradnji s Googleom su u startupu Improbable dobili pristup golemoj količini poslužitelja. Štoviše, stvar su otvorili drugim developerima koji bez vlastite infrastrukture mogu kreirati goleme simulacije, prenosi BBC