UNIVERZALNA APLIKACIJA

Čovjek iza moćne fotografije Google Pixela radi na aplikaciji koja bi mogla pomoći svima

21.07.2020 u 12:44

Bionic
Reading

Marc Levoy je nakon uspjeha u Googleu svoju karijeru nastavio graditi i u Adobeu gdje razvija potpuno novi univerzalni softver za digitalnu fotografiju

Marc Levoy, inženjer koji je kameru za Google Pixel pretvorio u jednu od najboljih na svijetu od sad radi za Adobe i razvija univerzalnu aplikaciju za digitalnu fotografiju.

Podsjetimo, Levoy je bio na čelu tima koji je razvio impresivni sustav za računalnu fotografiju koju koriste uređaji Google Pixel te koja koristi nekoliko vrlo učinkovitih značajki poput Night Sighta, Portret Moda i HDR+. Njegov rad je također pomogao Pixelima da snimaju izvrsne fotografije bez potrebe za super moćnim hardverom - Pixel je za sva svoja čuda koristio svega jedan objektiv. Štoviše, Google je tek prošle godine dodao još jednu kameru kako bi ostvario oštriji zoom.

Levoyjeva nastojanja su, bez dvojbe, inspirirali i druge kompanije poput Applea i Samsunga da porade na softveru za kamere kako bi ostali konkurentni sa uređajem koji radi puno više sa puno slabijom kamerom.

Više rezultata uz manje resursa

Levoy je ostvarenjem suradnje s Adobeom odlučio napraviti aplikaciju koja će digitalnu fotografiju učiniti puno boljom i to nevezano za platformu - nije bitno imate li Apple iPhone ili Galaxy Note. Njegov posao će obuhvaćati rad na univerzalnoj aplikaciji za kameru koja će koristiti napredne algoritme kako bi fotografije učinila ljepšima.

Podsjetimo, Adobe već ima jednu aplikaciju za kamere pod imenom Photoshop Camera. Riječ je o softveru integriranom u Adobe Lightroom kojeg će, očigledno, nova aplikacija na neki način pokušati unaprijediti. Adobe je, naime, naglasio da će Levoy također razvijati poboljšanja za Photoshop Cameru surađujući s timovima Adobe Researcha i Sensei AI-ja, naglašava The Verge.