PRATITE NA TPORTALU

Čeka se objava velikog otkrića o Suncu!

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američki astronomi najavljuju da će danas na konferenciji o solarnoj fizici u New Mexicu objaviti neke važne rezultate koji se tiču 11-godišnjeg Sunčeva ciklusa

Izlaganje o najavljenoj temi započet će u 17 sati po GMT-u, odnosno u 19 sati po našem vremenu.

Internetska stranica Space.com najavu je popratila senzacionalnom fotografijom Sunčeve pjege koja je snimljena pomoću švedskog 1-metarskog solarnog teleskopa. Da bi se stekao pravi dojam o njezinoj veličini, na fotografiji je prikazana i Zemlja.

Sunčeve pjege su prolazne pojave u fotosferi Sunca. Nastaju u snažnim magnetskim poljima koja su izronila na površinu Sunca iz dubljih slojeva i koja sputavaju konvekciju, odnosno prijenos energije prema van. Tako se stvaraju tamnija područja s nižom temperaturom (3000 – 4500 K) u odnosu na okolnu (5780 K). Dok se kreću površinom Sunca, pjege se šire i sužavaju, a veće mogu imati promjer i do 80.000 km, što je gotovo dvostruko više od promjera planeta Neptuna, tako da se ponekad bez teleskopa mogu vidjeti na Zemlji. Mogu se kretati brzinom od nekoliko stotina metara u sekundi. Traju od nekoliko dana do nekoliko tjedana, a povezane su s koronalnim lukovima, Sunčevim bakljama i koronalnim izbačajem masa u kojima se često stvaraju solarne oluje.

Pojedinosti otkrića za tportal će komentirati hrvatski stručnjaci za Sunce. Budite s nama!

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi