JESTE LI I VI MEĐU NJIMA?

Čak 22,000 Hrvata ovisno o internetu!

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 17.02.2010 16:48
  • Objavljeno 17.02.2010 u 10:15
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Najnovije istraživanje analitičara GfK izvještava da se svakodnevno internetom koristi preko 70 posto građana Hrvatske, a kao najčešća aktivnost ističe informiranje

Funkcije komunikacija, informacija, usluga, postaju nezamislive bez interneta i čine nam život lakšim. Gotovo 1,3 milijuna ljudi u Hrvatskoj pri korištenju interneta oslanja se na pretraživanje, barem se djelomično informira, koristi elektronsku poštu, a oko 850 tisuća građana koriste društvene mreže.

Prema podacima GfK, 66 posto kućanstava u Hrvatskoj posjeduje osobno računalo, a ta je brojka prošle godine iznosila 54 posto. Po ulasku računala u kućanstvu u zemljama centralne i istočne Europe, ispred nas su Slovenija (76 posto), Austrija (72 posto) i Estonija (69 posto), a iza slijede Latvija (65 posto), Srbija (59 posto), Litva (55 posto), BiH te Slovačka (po 54 posto), Mađarska (51 posto), Češka (45 posto), Rumunjska (41 posto), Ukrajina (34 posto), Bugarska (31 posto).

Priključak na internet ima oko 57 posto kućanstava, a najviše priključaka imaju kućanstva u Zagrebu s okolicom (61 posto).

Kao poslužitelj interneta dominira T- Com s udjelom od 72 posto, slijede Optima/Optinet te B-NET - svaki po šest posto, Iskon Internet i CARNET - svaki po pet posto, a svi ostali čine između šest i sedam posto.

Građani Hrvatske najčešće internetu pristupaju iz vlastitog doma, njih 47 posto, s posla to čini 16 posto ispitanika, iz škole ili fakulteta njih šest posto. Internet se od kuće nešto više od prosjeka koristi u Istri s Primorjem, Dalmaciji i Zagrebu s okolicom (između 52 i 55 posto). Na poslu pak nešto više korisnika ima kod građana iz Istre s Primorjem, Dalmacije i kod dobne skupine od 35 do 44 godine (oko 26 posto).

Zanimljivo je da, iako većina korisnika internet koristi za pretraživanje, najčešće korištena internet usluga je informiranje o dnevnim događajima, a slijedi usluga korištenja elektronske pošte i društvenih mreža. Za dnevno informiranje internet koriste (više od prosjeka) u Istri, Primorju, Dalmaciji (od 30 do 40 posto), dobna skupina od preko 45 godina (42 do 69 posto) i korisnici s visokim obrazovanjem (34 posto).

Dok je u 2008. oko 56 posto korisnika bilo svaki dan na internetu, sada ih ima preko 70 posto. Ovo istraživanje GfK pokazalo je da se 13 posto korisnika interneta u Hrvatskoj, njih preko 22 tisuće, smatra ovisnicima o internetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi