U MOBILNIM MREŽAMA

Broj minuta razgovora i poslanih SMS-ova i dalje raste

14.09.2011 u 16:04

Bionic
Reading

U Hrvatskoj ne jenjava potrošnja minuta u pokretnim (mobilnim) mrežama nego se i dalje povećava, kao i slanje SMS poruka, a nastavlja se i pad utrošenih minuta u nepokretnim (fiksnim) mrežama, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku za drugo tromjesečje i prvu polovicu ove godine

Po tim podacima, u mobilnim je mrežama u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine utrošeno 1,55 milijuna minuta ili 4,6 posto više nego u istom tromjesečju prošle godine i 9,2 posto više nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

U prvoj polovici ove godine tih je minuta bilo utrošeno 2,98 milijardi ili 4 posto više nego lani.

U unutarnjem je prometu pritom ostvareno gotovo 99 posto potrošnje tih minuta, čime su u odnosu na drugo tromjesečje i prvu polovicu prošle godine i u tom prometu zabilježeni isti postotci rasta kao i na ukupnoj razini (od 4,6 i 4 posto).

S druge strane u međunarodnom je prometu u mobilnim mrežama zabilježena stagnacija odnosno ista potrošnja kao lani s 21 milijunom minuta utrošenih u drugom tromjesečju te s 39 milijuna minuta u prvoj polovici ove godine.

Velike poraste u mobilnim mrežama ponovo bilježile SMS poruke, kojih je u drugom tromjesečju ove godine poslano 952 milijuna ili 29,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

U odnosu na prvo tromjesečje ove godine taj je porast i veći, za čak 32,6 posto, dok je u prvoj polovici ove godine SMS-ova poslano ukupno 1,67 milijardi ili 13,6 posto više nego u istom polugodištu 2010.

Pad u odnosu na prošlu godinu od 6,5 i 5,7 posto bilježe MMS poruke s 5,79 milijuna poslanih u drugom tromjesečju i s 11,3 milijuna u prvoj polovici ove godine.

Po ranije objavljenim podacima HAKOM-a na tržištu pokretnih komunikacija na kraju drugog tromjesečja ove godine bilo je 5,24 milijuna korisnika.

Za razliku od porasta u mobilnim, u nepokretnim se mrežama nastavio pad utrošenih minuta u odnosu na lani, i to drugom tromjesečju od 10,4 posto s 1,08 milijardi minuta, a u prvoj polovici ove godine od 9,4 posto s 2,33 milijarde minuta.