VIRTUALNO RATIŠTE

Britanska vojska upošljava i 'Facebook ratnike'

04.02.2015 u 13:44

Bionic
Reading

77. brigada britanske vojske je posebna jedinica napravljena po uzoru na komandose poznate iz Drugog svjetskog rata, koji su izvršavali vrlo opasne zadatke u Burmi. Ipak, novi specijalci neće voditi potencijalno smrtonosne misije, već sudjelovati u složenom psihološkom ratovanju na društvenim mrežama, što posebno uključuje Twitter i Facebook

Prema izvještaju Financial Timesa, brigadu će činiti kakvih 1.500 ljudi, a aktivirat će se u travnju ove godine. Baš poput svojih prethodnika iz Drugog svjetskog rata - i oni će nositi oznaku čuvara budističkih hramova Chinthe.

Nova jedinica ipak će imati nešto drugačiji pristup ratovanju, jer u digitalnom dobu postoje i mjere postizanja ciljeva bez fizičkog nasilja, smatraju u vojsci. Njihova oružja će ( biti najmoderniji digitalni alati, kojima će se raditi posebno pripremljene kampanje za vođenje rata online. U svakodnevnim aktivnostima će te jedinice podržavati i one uobičajene, a služit će i za planiranje humanitarnih aktivnosti te rekonstrukcijskih planova.

'Chinditi', kako su nekad davno dobili ime, služit će za pravi informacijski rat - po mišljenju stručnjaka jednako bitan kao i onaj oružjem.