PRIPADNOST I POSVETA

BMW i službeno otkrio 3.0 CSL Hommage

26.05.2015 u 14:37

Bionic
Reading

Concorso d’Eleganza Villa d’Este je i ove godine okupio ljubitelje dizajnerskih studija i klasičnih automobila, a baš kako je najavljivano, BMW je otkrio svoj model CSL 3.0 Hommage, svojevrsnu posvetu klasiku iz 70-tih

'Ovaj automobil pokazuje ne samo to da smo ponosni na našu baštinu, već i koliko je važno pogledati u prošlost kako bi se odredila budućnost', rekao je Adrian van Hooydonk, viši potpredsjednik u BMW Group Design. 'BMW 3.0 CSL Hommage je posveta inženjerskim postignućima na modelu 3.0 CSL u svom dizajnu i izvedbi', rekao je Hooydonk dodavši kako je Hommage model koji donosi karakter klasika u 21. stoljeće.

CSL oznaka je zadržana s pravom - Coupé, Sport, Lightweight su s razlogom ostali i na Hommage modelu, zahvaljujući korištenju najmodernijih materijala. Istovremeno, izgled i vara - jer ako netko misli da je unutrašnjost krcata luksuznim dodacima i šminkom...valja tek reći da je poput sportske ikone 70-tih i njen duhovni nasljednik potpuno spartanski. Sve što je smatrano viškom je uklonjeno kako bi se smanjila masa, iako je riječ o konceptu.


Aerodinamika je uvjetovala izgled automobila, no dizajneri su se istovremeno potrudili zadržati klasične detalje, uz njihove moderne verzije. Kako bi se što više smanjio utjecaj zraka pri velikim brzinama, uklonjeni su čak i retrovizori, koje su zamijenile kamerice.

BMW nije rekao mnogo o performansama, no poznati su neki detalji vezani uz pogonski agregat. Riječ je o motoru sa šest cilindara u kojeg je implementiran i eBoost. Bavarski div neke detalje drži tajnom, iako se već zna da eksperimentiraju s određenim nadogradnjama i dodacima za poboljšanje performansi motora. Koncepti poput ovog teško da će ugledati svjetlo dana, no kako i sami proizvođač navodi - itekako pomažu u oblikovanju budućnosti. Tko zna, možda se linija CSL i vrati u nekom obliku...

BMW