POVRATAK KLASIKA!

BMW oživljava sportsku ikonu 70-tih

13.05.2015 u 13:48

Bionic
Reading

BMW će na ovogodišnjem Concorso d'Eleganza Villa d'Este događanju u Italiji predstaviti dva konceptna uratka, no jedan od njih sasvim sigurno će privući starije ljubitelje ovog automobilističkog diva. Bavarci su objavili kako 22. svibnja predstavljaju BMW 3.0 CSL u Hommage izdanju. Na koji način žele oživjeti jedan od najboljih sportskih klasika ikad za sad prikazuje tek ilustracija stražnjeg dijela

BMW 3.0 CSL Hommage će odati počast legendarnom vozilu iz 1972., a čini se kako će bavarski div itekako zadržati sve bitnije stilizirane detalje i u modernoj varijanti. Tako su tu posebno dizajnirani nosači, stražnji i krovni spojleri, istaknut stražnji dio oko kotača i još mnogo drugih detalja poznatih od ranije - poput jednostavne grafike koja se proteže cijelom dužinom vozila.

U priopćenju stoji kako je donji dio konceptnog automobila izrađen od karbonskih vlakana, kako bi se zadržala mala masa cijele konstrukcije. 'Lakoća' se nastavlja i u unutrašnjosti, navode u BMW-u, osvrćući se na povijest modela iz 70-tih godina. 3.0 CSL je svjetlo dana ugledao kao posebno izdanje vozila, a oznaka L je značila leicht (lagan). Riječ je o homologiranom modelu, kojem se za potrebe natjecanja smanjila masa uklanjanjem zvučne izolacije, stanjivanjem čelika, korištenjem posebnih prozora i obilnim korištenjem aluminija. BMW navodi kako je hommage model koji će se predstaviti za desetak dana tek prikaz klasika uz korištenje najmodernijih materijala koji su dostupni.

Jasno je da su male šanse kako će ovaj model, jednom prikazan, ikad završiti u masovnoj proizvodnji. Riječ je primarno o dizajnerskoj studiji i posebnoj posveti starom inženjerskom čudu, nečem što nije pretjerano strano za BMW. Neovisno o tom, Bavarci navode kako 'Hommage demonstrira tehničku superiornost i formalnu sofisticiranost' pa nije nemoguće da će neke od posebnih izdanja budućih automobila (moguće i pod oznakom CSL) krasiti određeni detalji s koncepta.