SAMO ZA CURE

Besplatna radionica razvoja mobilnih aplikacija Android Girls

02.05.2013 u 14:15

Bionic
Reading

Sudionice radionice izradit će tri mobilne aplikacije, od kojih će jedna biti igra iznenađenja

Zajednica Girl Geek Dinners Hrvatska nastavlja seriju programerskih radionica za djevojke početnice te organizira besplatnu radionicu programiranja mobilnih aplikacija za Android.

Radionica Android Girls će se održati u Zagrebu, 10. i 11 svibnja, u prostorima Hrvatske gospodarske komore na adresi Nova cesta 7. Prethodna prijava na radionicu je obavezna, a zainteresirani mogu više informacija potražiti na web stranici Girl Geek Dinners Hrvatska

Android Girls je inicijativa dvije hrvatske razvojne inženjerke, Ane Mandić iz Pet minuta i Edine Elezović iz IT4U, a nastala je u suradnji s Bojanom Mandić, osnivačicom inicijative Girl Geek Dinners Hrvatska.

Inicijativa Girl Geek Dinners je već zaslužna za organizaciju radionica programiranja PyLadies i RailsGirls koje su se održale prošle godine. Odabir radionice razvoja mobilnih aplikacija za Android nije bio slučajan s obzirom na to da je poznato kako je Android najzastupljenija platforma za razvoj mobilnih aplikacija.
Radionicu će voditi Edina Elezović, razvojna inženjerka tvrtke IT4U, koja se odmah nakon diplome FER-a krenula usavršavati u razvoju mobilnih aplikacija. Ujedno je i iskusna predavačica s obzirom na to da u Edukacentru vodi tečaj razvoja Android aplikacija.

'Oduvijek sam znala da se želim baviti računalima i to posebno programiranjem. Svoj posao bih usporedila s tim da je kao da me netko plaća da bih se igrala s Lego kockicama. Zabavan i zanimljiv. Voljela bih prenijeti svoje iskustvo i motivirati još veći broj djevojaka da se odvaži na ovaj korak jer sam uvjerena da bi ovakav kreativan posao bio sjajan za njih', izjavila je Elezović.

Nakon uvodnog dijela koji će sudionice radionice upoznati s osnovnim konceptima programiranja i osnovama programskog jezika Java polaznice će krenuti s izradom vlastitih mobilnih aplikacija. Tijekom radionice će izraditi tri mobilne aplikacije od kojih je jedna igra iznenađenja.

Ana Mandić u tvrtki Pet minuta vodi tim Java programera, a iskustvo u razvoju mobilnih aplikacija, nakon završenog PMF-a, stekla je radeći na projektima za tvrtke poput Novartis Pharma i Real Networks. Danas razvija aplikacije za Livewire Mobile te sudjeluje u organizaciji programerskih radionica s ciljem približavanja IT svijeta mladima i ženama.

'Razvoj aplikacija za Android je jednostavan, a potrebni alati, dokumentacija, knjige i primjeri su lako dostupni. Već postoji velika zajednica programerki/a kao i korisnika pa nije teško naći odgovore na pitanja ako djevojke odluče nastaviti dalje same razvijati', objasnila je Ana Mandić razlog odabira Android platforme.

Nakon održane radionice RailsGirls i PyLadies te velikog broja zainteresiranih djevojaka koje žele krenuti s učenjem programiranja Girl Geek Dinners nastavlja s organiziranjem radionica za početnice.

'Očekujemo velik broj prijava na radionicu, a kako ne možemo primiti sve polaznice, kriterij za sudjelovanje na radionici je motivacija. Djevojka koja želi sudjelovati na radionici morat će u prijavi napisati zašto smatra da bi baš ona trebala biti jedna od polaznica i na koji način bi joj sudjelovanje moglo pomoći', objasnila je Bojana Mandić, osnivačica inicijative Girl Geek Dinners Hrvatska.

Svoju potporu aktivnostima promicanja ICT zanimanja i poticanja djevojaka na razvoj karijere u IT sektoru Hrvatska gospodarska komora daje kontinuirano, a iz tvrtke Pet minuta će se pridružiti velik broj mentorica i mentora koji će pomagati djevojkama tijekom radionice.

Zainteresirane kolegice i kolege, koji neće imati priliku sudjelovati na radionici, organizatorice pozivaju na okupljanje po završetku radionice. Android Girls After Party održat će se u subotu, 11. svibnja, a organizatorice će naknadno obavijestiti sve zainteresirane o točnom vremenu i lokaciji druženja putem društvenih mreža.