ccleaner

Avast popustio: Povlače zadnje izdanje popularnog 'čistača' računala

07.08.2018 u 08:25

Bionic
Reading

Antivirusna tvrtka povukla je zadnje izdanje svog softvera za optimizaciju rada stolnih računala CCleaner nakon niza kritika zbog načina na koji su koristili podatke korisnika

Avast izdaje mjesečne nadogradnje za svoj besplatni softverski alat CCleaner, ali izdanje 5.45 onemogućilo je zabranu slanja anonimnih izvješća o korištenju toj tvrtki. Iako je ta mogućnost i dalje naizgled bila prisutna, isključila bi se svaki put kad bi program bio ponovno pokrenut.

TEHNO SAVJETI

Kako prepoznati lažnu aplikaciju? Donosimo sedam savjeta

Pogledaj galeriju

Sporna nadogradnja također je značajno otežala gašenje CCleanera. Umjesto potpunog isključivanja kad bi korisnici zatvorili prozor program bi nastavio raditi u pozadini. Bilo ga je moguće isključiti jedino pomoću Task Managera.

Razumljivo, promjene su izazvale buru prosvjeda korisnika. U Avastu su bili obećali poništiti neke od tih promjena, da bi se na kraju vratili na prethodno izdanje 5.44.

Nije prvi put da se CCleaner susreće s takvim problemima nakon što je prošle godine alat preuzeo Avast. U rujnu su imali problema s neugodnim zlonamjernim softverom, piše Tech Radar.