REKORDNO TOPLA GODINA

Arktik se u 2010. topio izuzetno brzo

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 28.09.2010 12:06
  • Objavljeno 16.09.2010 u 08:42
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ledeni pokrov na Arktičkom oceanu topio se ove godine neobično brzo, međutim, nije dosegao rekordni minimum iz 2007. godine

To su rezultati preliminarne studije američkih znanstvenika koji kažu da se čini da je ljetni minimum prošao te da je počela faza zimskog povećavanja ledene mase.

Ovogodišnji izmjereni minimum treći je najmanji od početka satelitske ere.

Stručnjaci ipak ističu da se katastrofične prognoze, prema kojima bi ledeni pokrov za ljetnih mjeseci mogao potpuno nestati kroz nekoliko godina, čine pogrešnima.

Kada je bio najmanji, 10. rujna, pokrivao je 4,76 milijuna četvornih kilometara, više nego 2007. i 2008, međutim, bio je manji nego svih ostalih godina od 1979.

Walt Meier, istraživač u National Snow and Ice Data Centeru (NSIDC) u Boulderu, u saveznoj državi Colorado, koji je prikupljao podatke, kaže da se led otapao neuobičajeno brzo.

'Bila je to kratka sezona otapanja – razdoblje od maksimuma do minimuma bilo je kraće nego ranije – no led je bio tako tanak da se unatoč tome brzo otopio', izjavio je Meier za BBC.

Prema NASA-i, u posljednjih 12 mjeseci u svijetu su zabilježene izuzetno visoke prosječne temperature, najviše u zadnjih 130 godina. Za to je djelomice zaslužan fenomen El Nino koji utječe na globalni porast temperatura.

No budući da će na klimatske uvjete narednih godina utjecati hladnija faza La Nina, NASA vjeruje da će 2010. ostati zabilježena kao rekordna.

Na arktički led utječu globalni klimatski trendovi, međutim, ljetni je minimum određen i lokalnim vjetrovima i strujama. To znači da led jedne godine može biti koncentriran u jednom području Arktika, a druge u nekom drugom. Nedostatak leda na Aljasci ove je godine natjerao desetke tisuća morževa da potraže utočište na kopnu.

Dr. Meier ističe da brojke iz 2010. potvrđuju tezu o postupnom smanjivanju arktičke ledene kape. Međutim, čini se da su računalne simulacije od prije nekoliko godina, koje najavljuju njezin nestanak do 2013, ipak pretjerane.

'Vjerojatnost jako ranog početka otapanja s vremenom je sve manja i trebalo bi nekoliko ekstremnih godina poput 2007. zaredom da se to dogodi. Međutim, ideja da će nestati do 2040. ili 2050, koja se često spominje, još je aktualna', zaključio je Meier.

 

Otapanje Arktika kroz godine

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi