NE MOŽETE SE SAKRITI

Amerikanci će uskoro znati baš sve što radite na internetu

15.02.2014 u 15:40

Bionic
Reading

Američka DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) radi na kojekakvim čudesima koja uključuju i humanoidne robote, ali i mnogo toga vezanog za softversku stranu priče. Pentagonova istraživačka ruka radi, među ostalim, i na projektu 'Memex', koji bi trebao biti u stanju pretraživati bespuća interneta tamo gdje uobičajeni internetski pretraživači poput Googlea i Binga ne mogu zakoračiti

'Memex' je dobio ime spajanjem riječi 'memory' i 'index', a projektom se želi ostvariti 'tehnološka superiornost u indeksiranju sadržaja i pretraživanja interneta'. Sustav će biti namijenjen brojnim stvarima, poput traženja mogućnosti za sprječavanje trgovine ljudima, što se obično odvija kutevima interneta koje standardne tražilice ignoriraju (chat sobe, skriveni servisi, forumi i dr.).

Da bi sve funkcioniralo, DARPA je od istraživača tražila razvoj naprednog softvera za indeksiranje weba, a kako bi se došlo do mjesta i resursa koje sadrže napredne zaštite protiv takvog indeksiranja (u pitanju su tzv. web-crawleri). Operateri 'Memexa' će onda biti u mogućnosti pristupiti indeksiranom relevantnom sadržaju s kudikamo većom preciznošću i lakoćom no što je to do sada bilo moguće.

Dok je izgledno da će se sustav koristiti za otkrivanje krijumčarenja i sl. kriminalnih aktivnosti, on će se moći iskoristiti i za brojne druge svrhe što postaje problematičnom stavkom kada se uključi špijuniranje. Vojska, vlada i policijske jedinice će od ovakvog sustava svakako imati veliku korist. S obzirom na tu problematiku, DARPA je odmah rekla kako nije zainteresirana pružiti mogućnost otkrivanja IP adresa ili sličnih informacija koje nisu namijenjene javnosti, što uključuje i pronalaženje identiteta.

Na žalost, DARPA ne objašnjava na koji način namjerava uhvatiti trgovce ljudima, a da pri tom ne koristi različite metode za otkrivanje identiteta - baš kao što ne objašnjava niti hoće li ovaj moćni pretraživač biti iskorišten za 'lov' na zviždače, aktiviste i novinare po vladinom nalogu.