MOBILIZIRAN ZA VOJNU DUŽNOST

Američka vojska koristi iPod Touch

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 20.04.2009 16:09
  • Objavljeno 20.04.2009 u 11:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Appleov multimedijalni player odlično ispunjava uvjete američke vojske za 'umreženo ratovanje' na modernom bojištu

Newsweek javlja da američka vojska intenzivno koristi Appleov iPod Touch. Multimedijalni player je zanimljiv oružanim snagama koje se oslanjaju na doktrinu poznatu pod nazivom 'umreženo ratovanje'. Na modernom bojištu američka vojska će svakom vojniku pokušati osigurati što veću količinu podataka koji bi mu trebali pomoći u njegovu poslu. iPod je svoje mjesto pronašao na klijentskoj strani tog informacijskog lanca, točnije u vojnikovim rukama.

Informacije se putem bežične mreže prebacuju u Touch na zahtjev samog vojnika ili po odluci zapovjednika. Zbog sigurnosti, softver koji vojska koristi nije komercijalan, nego je riječ o posebno razvijanim programima koji kodiraju prenesene podatke i spajaju se na vojne informacijske mreže. Neki od zadataka koje će iPod obavljati su prikaz zračnih snimaka mjesta na kojem se vojnici nalaze i skladištenje podataka važnih za zadaću koja se obavlja, poput fotografija traženih osoba, koje se potom jednostavno mogu pokazivati civilima. Zanimljive aplikacije razvijene za vojnike su simultani prevoditelj te aplikacija koja na temelju fotografije table s imenom ulice može vojniku pribaviti sve moguće informacije o lokaciji na kojoj se nalazi.

Vojska je posebno zadovoljna troškovima svoje najnovije akvizicije. Poznato je da sve što se izrađuje po vojnim specifikacijama stoji nekoliko puta više od komercijalnih proizvoda, no Apple je obavio istraživanje po kojem je njihov player s posebnom gumenom oblogom dovoljno robustan za vojnu upotrebu. Troškove će smanjiti i sustav za obučavanje vojnika u korištenju iPod Touch uređaja s vojnim softverom, jer je većina vojnika već upoznata sa super popularnim playerom.

Postojali su i planovi da se vojnicima nabavi iPhone, ali njegova cijena od 600 do 700 američkih dolara, u odnosu na Touchovih 200-injak dolara, je odvratila Ministarstvo obrane od te nakane, iako bi iPhone ponudio vojnicima još veću funkcionalnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi