CYBER SIGURNOST

Američka regulativa želi suzbiti 'stalkerware' - opasni softver koji služi za špijunažu vašeg smartfona

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 24.10.2019 13:26
  • Objavljeno 24.10.2019 u 13:26
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Artem Oleshko / Alamy / Alamy / Profimedia

Američki FTC, odnosno Federalna komisija za trgovinu upravo je podigla prvu tužbu protiv aplikacije koja spada u kategoriju takozvanog 'stalkerwarea' - softvera koji nekome daje pristup tuđem smartfonu bez njegovog ili njezinog pristanka

FTC je početkom tjedna službeno najavio prvu tužbuprotiv kompanije koja proizvodi takozvani stalkerware, prenosi Business Insider. Federalna komisija za trgovinu tvrdi da je kompanija Retina-X razvila i prodavala tri aplikacije za smartfone koje kupcima dozvoljavaju da prate mobilne uređaje na koje je softver instaliran bez znanja ili dozvole vlasnika telefona. Jedna od tih aplikacija pod imenom Mobile Spy reklamirana je kao alat za praćenje zaposlenika ili djece. Druge poput PhoeSheriffa i TeenShielda također se prodaju roditeljima koji žele pratiti aktivnost svoje djece. Retina-X ove je aplikacije prestao prodavati još 2018. kada su, prema FTC-u, imali preko 15.000 aktivnih pretplatnika.

Nadgledanje bez odobrenja

FTC tvrdi da su navedene aplikacije ugrozile sigurnost uređaja na koje su instalirane, s obzirom da su pri instalaciji zaobilazile trvornička ograničenja samog uređaja. One su također navodno imale pristup vrlo osjetljivim informacijama poput GPS-a i online aktivnosti vlasnika uređaja.

Svaka od aplikacija mogla se instalirati bez odobrenja vlasnika uređaja. Štoviše, u uputstvima softvera postoji dio koji detaljno objašnjava kako sakriti aplikaciju od očiju vlasnika uređaja. Nadalje, tužba navodi da Retina-X nije adekvatno zaštitio sakupljene korisničke informacije. Prema FTC-u, haker je već dvaput (u razdoblju između veljače 2017. i 2018.) pristupio serverima kompanije te pokupio fotografije, lozinke, GPS lokacije i mnogo toga drugog.

Vrlo učestali problem

Aktivisti i novinari već dulje vrijeme nastoje privući pažnju na opasnosti stalkerwarea ili spousewarea (spouse na engleskom znači supružnik). Motherboard je, primjerice, objavio seriju članaka o softverom za nadgledanje aktivnosti uređaja koje ljudi koriste u svakodnevnom životu te kojeg nerijetko zlorabe nasilni ili opsesivni partneri. Primjerice, NPR je 2014. radio anketu u 70 američkih prihvatilišta za žrtve zlostavljanja i otkrio da 75 posto štićenika tvrdi da su ih partneri ili roditelji nadgledali pomoću stalkerwarea.

NE DAJTE IM PODATKE

Povećajte sigurnost vašeg omiljenog smartfona uz pet korisnih trikova

Pogledaj galeriju
5

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!