NEMA BJEŽANJA

Amazon patentirao narukvicu koja prati točnu poziciju radnika u skladištu

01.02.2018 u 13:17

Bionic
Reading

Posebna tehno narukvica koja vibrira kako bi radniku dala do znanja da poseže za točnom policom nažalost može poslužiti i kao dodatna kontrola kretanja radnika

Globalno poznati online dućan Amazon patentirao je posebnu narukvicu koja pažljivo i precizno prati položaj ruku nositelja te koji koristi vibracije kako bi ga usmjerio prema pravoj polici.

Prototip koji nastoji ubrzati proces pakiranja robe dodaje još jednu razinu nadgledanja u već komplicirano i stresno radno okružje.

Orwelle, jesi li tamo?

Procedura narudžbe je relativno jednostavna, no mora se obaviti jako brzo. Kad god netko naruči robu iz Amazona, podaci o artiklu se munjevito prebacuju na prijenosna računala koja koriste radnici na skladištu. Nakon što zaprime štifru, radnici moraju odjuriti do police, pronaći ga, upakirati u kutiju za dostavu i krenuti sa drugim zadatkom.

Narukvice koje Amazon planira koristiti kombiniraju ultrazvučno praćenje kretnji kako bi prepoznali preciznu lokaciju radnikovih ruku tijekom uzimanja artikala te mu pomogli da lakše prepozna artikl. Rezultat bi, ako pitate izumitelje, bila puno brža dostava i učinkovitiji radnici - sve dok, pretpostavljamo, Amazon ne uvede robote koji će sve raditi dvaput brže i jeftinije.

Ove narukvice je prvi opazio GeekWire koji ih opisuje kao 'mjeru za uštedu na vremenu i točno praćenje artikala u skladištu'.

  • +3
Jeff Bezos, glavni čovjek Amazona Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Brže, više, još brže

Naravno, pored pomaganja radnicima da nađu artikl, narukvice mogu poslužiti i njihovim šefovima da prepoznaju nesavršenstvar u radnom procesu ili, puno izglednije, preduge pauze ili pokušaj krađe robe. Naime, Amazonova politika pretvaranja zaposlenika skladišta u 'ljudske robote' nije ništa novo - većina njih ionako radi rame uz rame s pravim robotima koji, bar za sad, ne mogu raditi apsolutno sve.

U sječnju 2018. 24-godišnji zaposlenik Aaron Callaway opisao je radnu sredinu kao pravi mravinjak gdje radnik raspolaže sa petnaest sekundi tijekom kojih mora pronaći predmet, skenirati ga, staviti u kutiju i nakon toga odgurati do dostavnih kolica komentiravši 'većinu vremena provodim u društvu robota'.