ŽRTVE GLUPOSTI I LAŽI

Alternativna medicina opasna je po život djece

25.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Alternativni lijekovi mogu biti opasni po život osobito ako se djeci daju umjesto konvencionalnih, pokazala je nedavno objavljena studija

Australski znanstvenici u svom novom izviješću upozoravaju da alternativni lijekovi kod mladih mogu izazvati neželjene reakcije i nuspojave iako roditelji često misle da su bezopasni, jer su 'prirodni'.

Naime, rezultati ispitivanja pokazali su da su nuspojave koje oni izazivaju u gotovo 70 posto zabilježenih slučajeva ozbiljne, opasne po život pa čak i smrtonosne.

Studijom je bilo obuhvaćeno 39 slučajeva djece u dobi od nekoliko mjeseci do 16 godina koji su organizaciji Australian Paediatric Surveillance Unit prijavljeni od 2001. do 2003. godine.

U 30 slučajeva problemi su s velikom vjerojatnošću povezani s konzumiranjem alternativnih lijekova, a u devet s izbjegavanjem konvencionalnih. Četiri zabilježena smrtna slučaja posljedica su neuzimanja standardnih lijekova.

Jedna osmomjesečna beba umrla je u bolnici zbog pothranjenosti i septičkog šoka nakon što joj je zatvor liječen tzv. naturopatskom terapijom koja se sastojala od mlijeka i riže.

Druga beba u dobi od 10 mjeseci umrla je od septičkog šoka nakon što joj je akutni ekcem liječen dijetom i homeopatskim lijekovima.

Treće dijete umrlo je zbog niza napada, jer je konzumiralo komplementarne i alternativne lijekove umjesto uobičajenih lijekova propisanih za napade, a četvrto jer je njegova terapija lijekovima protiv ugrušaka zamijenjena komplementarnim metodama.

Istraživanje je pokazalo da su roditelji djece alternativne terapije koristili za liječenje najrazličitijih bolesti od zatvora do dijabetesa i grušanja krvi.

Autori iz Kraljevske dječje bolnice u Melbourneu ističu da su ovi tragični slučajevi, povezani s propustima u korištenju konvencionalne medicine, rezultat povjerenja roditelja u alternativnu medicinu i odlučnosti da je daju djeci unatoč upozorenjima liječnika.

Dr. William Van't Hoff, pedijatar i glasnogovornik bolnice ističe da je ovo istraživanje važno, jer pokazuje visok i neprihvatljiv postotak opasnih nuspojava izazvanih uporabom alternativne i komplementarne medicine.

'Treba istaknuti da je propust u korištenju konvencionalne medicine u četirima obiteljima uzrokovao smrtne posljedice. Vjerojatno je upravo u tome najveća opasnost alternativne i komplementarne medicine – da se roditelji pouzdaju u nju i odbace ili otežu s primjenom konvencionalne', rekao je Van't Hoff.

'Drugi je problem to što ove metode mogu doći u interakciju s drugima ili čak imati otrovno djelovanje. Obitelji često vjeruju da su to prirodni lijekovi, a ponekad trovanja pripisuju konvencionalnim terapijama.'

Dr. Edzard Ernst, profesor komplementarne medicine na Sveučilištu Exeter kaže kako lijekovi poput homeopatskih, koji su sami po sebi bezopasni, mogu postati opasni ako se koriste kao zamjena za konvencionalne.

'Djeca ne odlučuju sama o svom liječenju. To uglavnom rade roditelji, a njih lako može zavesti 50-ak milijuna web stranica o alternativnoj medicini. Djeca su žrtve brojnih gluposti i lažnih tvrdnji.'