ČISTA PETICA

Alfa Romeo Giulia najbolja na testovima sigurnosti

01.07.2016 u 10:02

Bionic
Reading

Još lani Euro NCAP dobio je stroža pravila za izvođenje testova sigurnosti na vozilima, no Alfa Romeo Giulia je osvojila maksimalnih pet zvjezdica. Uz to, Alfin novi uradak može se pohvaliti i s najboljim rezultatom u povijesti Euro NCAP-a. Kad je riječ o zaštiti odraslih putnika, Giulija je tako osigurala fenomenalnih 98 posto u ocjeni

Alfina sportska limuzina ovakav rezultat je ostvarila zahvaljujući dvije ključne stvari, navode u priopćenju za medije. Prva je korištenje i integracija brojnih inovativnih sigurnosnih sustava (već u serijskoj opremi), a druga je korištenje vrlo lakih i otpornih materijala u konstrukciji vozila, poput ugljičnih vlakana, aluminija i aluminijskih kompozita.

Euro NCAP je nedavno izvijestio o rezultatima testova tri nova modela na europskom tržištu, a pored Alfine Giulije, tu su se našli još i SEAT Ateca te VW Tiguan. Sva tri modela su osvojila pet zvjezdica za ukupnu ocjenu, a posebno su pohvaljeni i zbog toga što su to uspjeli već sa standardnom serijskom opremom. Sva tri vozila tako stižu i sa sustavima za automatsko kočenje u slučaju nužde, koji mogu smanjiti posljedice naleta na pješake i druga vozila, ili ih pak potpuno izbjeći.


Alfa Giulia je 'lošiji' rezultat polučila samo u smislu da nema aktivni pokopac motora i integrirani zračni jastuk na njemu za zaštitu pješaka. Ovaj proizvođač je u vozilo integrirao i IBS (Integrated Brake System), koji standardno izdanje Giulije od 100km/h do potpunog zaustavljanja dovodi za 38 metara, dok kod izdanja Quadrifoglio kočnice automobil zaustavljaju u svega 32 metra.