ISTRAŽIVANJE GFK GRUPE

79 posto Hrvata posjeduje mobitel

10.02.2009 u 15:21

Bionic
Reading

U Hrvatskoj 79 posto građana posjeduje mobitel, a čak 76 posto korisnika dnevno pošalje barem jednu SMS poruku, pokazuje istraživanje GFK Grupe

Prema istraživanju međunarodnog instituta za istraživanje tržišta, GFK Grupe, Hrvatska je među zemljama centralne i istočne Europe trinaesta po broju građana koji posjeduju mobitel, kojih ima 79 posto. Vodi Estonija s nevjerojatnih 95 posto korisnika, a slijede je Litva i Slovenija sa po 91 posto.

Više od jednog mobitela posjeduju najviše građani u Litvi (28%) te u Rumunjskoj (27%). U ostalim zemljama taj broj varira od pet do 14 posto. U Hrvatskoj 12 posto građana ima više od jednog mobitela.

Zanimljivo je i to da zajedno sa Srbijom vodimo po slanju SMS-ova; u Srbiji 80 posto posjednika mobitela dnevno šalje barem jednu poruku, u Hrvatskoj je takvih 76 posto, a slijedi Češka s 74 posto.  U Estoniji, u kojoj najviše korisnika ima mobitel, SMS-ovi uopće nisu popularni i šalje ih svega 19 posto korisnika.

Po prosječnom broju dnevno poslanih poruka prva je Litva sa 15,7 poruka po danu, zatim slijedi Srbija – 8,1 porukom te Hrvatska sa 6,5 poruka.

Po dnevnom slanju MMS poruka nalazimo se na sedmom mjestu jer tek oko sedam posto nas šalje takve poruke na dnevnoj bazi, a oko osam posto smatra da će u narednih godinu dana više koristiti tu uslugu.

Što se pak tiče općeg korištenja mobilnih telefona u budućnosti, tu vode Slovaci, jer čak 39 posto misli da će u narednih godinu dana vjerojatno i/ili sigurno još više koristiti tu uslugu. Hrvatska se nalazi na desetom mjestu – oko 20 posto korisnika misli da će intenzivnije koristiti MMS. 

Očekivanja za slanje većeg broja SMS poruka u narednom razdoblju su najveća kod Slovaka (23%), Poljaka (21%) i Rusa (19%). Hrvatska je na desetom mjestu jer oko 12 posto korisnika misli da će tu uslugu koristiti i više nego sada, ali ima i oko šest posto onih koji smatraju da će je koristiti manje.