ZBOGOM, STOLNA RAČUNALA

10 načina na koje će nam tableti promijeniti život

17.11.2012 u 14:48

Bionic
Reading

Tableti povećavaju poslovnu efikasnost, pomažu vam u snalaženju u nepoznatim gradovima, stalno ste povezani s kolegama i prijateljima, a unaprijedit će i školstvo. No, to nije sve

Otkad je Apple predstavio prvi iPad, tableti su postali predmet želja svakog ljubitelja gadgeta, ali s vremenom su postali i puno više.

Njihove mogućnosti prepoznali su na vrlo širokom tržištu, što su prvo iskoristili proizvođači koji su krenuli Appleovim stopama i zasuli tržište brojnim modelima.

Interes kupaca, odlična prodaja koja stalno raste i široka ponuda dovela je do toga da se već duže vrijeme predviđa da će tableti zamijeniti obična računala, i to ne samo zbog svojih prednosti, već i cijene koja je daleko niža od cijene klasičnih računala i laptopa.

Što je to što tablete čini tako privlačnima? Zbog čega bi mogli zamijeniti računala i laptope?

Naravno, možemo krenuti od banalnih stvari, poput one da više nećete morati gledati loše filmove na prekooceanskim letovima jer na svom tabletu možete gledati što hoćete.

Nećete, primjerice, više morati tražiti društvo za kartanje, šah ili neku drugu igru jer imate hrpu igara na tabletu.

Nećete prljati prste novinskim papirom jer većinu novina možete čitati na tabletu.

Da odemo u totalnu krajnost, isto kao i s pojavom pametnih telefona, odlazak na WC više nikad neće biti isti. Naime, ovo zadnje postalo je legenda nakon što je jedan bivši zaposlenik Applea za New York Times rekao da je prvo pitanje Stevea Jobsa vezano za iPad bilo: 'Za što je dobar osim za surfanje internetom dok ste na WC-u?'

Pokazalo se da tableti mogu poslužiti za puno više toga. Što će biti drukčije jednom kad ga nabavite?

Korištenje računala

Pripremite se za instant pristup. Tableti vrlo brzo podižu svoje operativne sustave i praktično su odmah spojeni na internet (ako za to imaju mogućnosti, naravno).

Dalje, uglavnom se ne koriste uz pomoć miša i fizičke tipkovnice. Možete ih dodati - vjerojatno i hoćete, za složenije zadaće. No većinu toga obavljat ćete dodirujući prstima zaslon.

Zaboravite na dugotrajne i zamršene instalacije često preskupog i nezgrapnog softvera. Baš kao i za pametne telefone, aplikacije za tablet mahom su dizajnirane tako da su lagane, na dohvat ruke i intuitivne.

Trebat će, doduše, puniti bateriju. No na tabletima, za razliku od većine prijenosnika, znaju potrajati i do desetak sati.

Planiranje i organizacija

Imate na raspolaganju digitalni rokovnik koji lako možete nositi sa sobom, koji je povezan s Mrežom, može poslužiti kao telefon (bilo izravno, bilo putem programa poput Skypea) i nudi pregršt mogućnosti za pohranu i organizaciju bilješki, njihovo povezivanje (bile one u pisanom, audio ili video formatu), postavljanje podsjetnika na važne sastanke i datume te tome slično.

Navigacija

Zahvaljujući odličnim navigacijskim aplikacijama, odlazak na putovanje ili boravak u nekom nepoznatom gradu ne mora biti noćna mora.

Tableti vam omogućuju da se u gradu u kojem ste prvi put snalazite kao da ste domaći, a putovanje automobilom ne mora značiti da ćete završiti u nekoj slijepoj ulici ili na autoputu za Nedođiju.

Istina, isto nude i pametni telefoni, ali na tabletima su karte veće, preglednije i lakše ih je koristiti.

Putovanja

Osim navigacijom, tableti vam mogu pomoći pri skraćivanju vremena tijekom dugotrajnih putovanja, ali i zabaviti nemirne klince na stražnjem sjedištu auta, u autobusu, vlaku ili avionu.

Dajte im tablet u ruke. Pa neka se igraju s njim, surfaju, proučavaju, crtaju... Ne možete ni zamisliti čega će se sve domisliti, a da to mogu izvesti s tabletom, ostavljajući vas da na miru sve dok ne stignete do odredišta.

Zabava

Za tablete je dostupno doslovce na tisuće igrica za djecu i odrasle, bez obzira na to tražite li nešto za razbibrigu, opuštanje ili samo želite ubiti dosadu. Za razmjerno mal novac, a često i besplatno, na raspolaganju imate širok raspon igara, od pucačina preko glavolomki do simulacija i strategija.

Multimedijalni sadržaji

S vremenom ćete, kako će sve više filmova, glazbe i sličnih sadržaja biti dostupno i na našem trštu, početi polako zaboravljati na TV, stolna računala, pa i laptope.

Pomoću uređaja lakih za držanje gledat ćete i slušati svoje omiljene junakinje i junake gdje god vam se svidi - primjerice, u krevetu, na putu do posla, u kadi ili na plaži - pri čemu ćete u svakom trenutku moći potražiti informacije o onome što ste vidjeli.

Posao

Tableti će promijeniti način na koji radimo u mnogim profesijama. Naročito onima koje zbog prirode posla nisu vezane uz uredski stol, već traže puno kretanja, putovanja i terenskog rada.

Recimo, tableti mogu biti vrlo korisni liječnicima za vrijeme vizita i kućnih posjeta. To se već događa, čak i kod nas - jedna bolnica u Splitu provodi upravo takav pilot-program.

Vjerojatno će dobro doći trgovačkim putnicima, novinarima, ali i svima koji trebaju brz pristup poslovnim podacima i aplikacijama izvan uredskog okruženja.

Nije teško zamisliti da ih, recimo, koriste i konobari, poslovođe u trgovinama, prometni dispečeri, građevinski radnici...

Efikasnost

U poslu koristimo sve manje papira, a sve više digitalnih fajlova. Tableti mogu biti vrlo koristan alat pomoću kojeg možete stalno biti u tijeku s onim što vam se događa na poslu.

Ne samo što ste stalno spojeni, već imate pristup dokumentima, tekstovima, memorandumima i ostalom što vam treba za posao.

Opet, to se može i na pametnim telefonima. No puno je lakše raditi na većem zaslonu, dijagonale, recimo, deset inča (25,4 centimetara).

E-knjige

Čitanje knjiga, guranje po knjižarama i čekanje u redu u knjižnicama s tabletima bi moglo postati prošlost.

Tableti spadaju i među bolje e-čitače na svijetu jer odlično prikazuju tekstove, grafiku i boje.

Obrazovanje

Na kraju, ali ne i najmanje važno - tableti mijenaju i školstvo i načine na koje djeca svladavaju gradivo.

Mnoge škole eksperimentalno uvode tablete umjesto knjiga, a to je nešto što Apple ozbiljno gura na strateškoj razini.

Bilo je i vrijeme da obrazovanje ozbiljno zagazi u digitalni svijet. Osim što će se učenici osloboditi gomile knjiga, korištenjem tableta ujedno će se i informatički obrazovati.