dinamo nedostižan u hrvatskoj

Zvuči nevjerojatno, ali samo Dani Olmo vrijedi više nego cijela momčad Hajduka i Rijeke

16.09.2019 u 17:21

Bionic
Reading

Momčad zagrebačkog Dinama, nakon bljeska Rijeke u sezoni 2016/17, dominira hrvatskim nogometom već 13 sezona.

Momčad Dinama nakon sramoćenja u Ligi za 'bedaka', u sezoni 2004/05, preuzela je primat u hrvatskom prvenstvu, i samo jednom u sljedećih 14 godina ispustila naslov prvaka.

Naravno, kroz te nastupe, ali i predstave u europskim natjecanjim, 'modri' su uvijek imali veliku financijsku korist, prodajući najbolje igrače na uštrb rezultata.

No, uoči prošle sezone, napravljen je maleni zaokret, pa su iz kluba odlazili samo igrači koji su imali adekvatnu zamjenu i za koje je trener Bjelica mogao procijeniti da će ih imati tko nadomjestiti.

Sve to donijelo je veliki rezultatski iskorak maksimirskog kluba, koji je prošle sezone, nakon skoro 50 godina zaigrao u tzv. 'europskom proljeću', dok je ovog ljeta po sedmi put izborio nastup u Ligi prvaka.

Sve to itekako je utjecalo na cijene Dinamovih igrača, pa je tako portal specijaliziran za kretanja cijena na nogometnom tržištu Transfermarkt procijenio da Dinamo trenutno vrijedi čak 107,3 milijuna eura.

Daleko iza Dinama je Hajduk (26,65 milijuna), dok za svega 100.000 eura jeftiniju momčad od Hajduka ima Rijeka.

Na četvrtom mjestu je Osijek (18,7 milijuna eura), a s vrijednošću preko deset milijuna još su: Lokomotiva (12,15) te Gorica (11,9).

Ipak, ono što je još zanimljivo jest procijenjena vrijednost pojedinih igrača. A tu je uvjerljivo najskuplji igrač Dani Olmo, koji prema najnovijim podacima vrijedi čak 30 milijuna eura. Odnosno gotovo deset puta više nego je vrijedio u ljeto 2018. godine (3,5 milijuna eura).

U svibnju ove godine Olmo je vrijedio 15 milijuna eura, pa je logično koliko je Dinamo profitirao zadržavanjem ovog sjajnog mladog španjolskog reprezentativca.

U postotku najveće iskorake kod Dinama napravili su Dominik Livaković i Bruno Petković, koji su u svibnju vrijedili tri milijuna eura, a sada im je procijenjena vrijednost osam milijuna, odnosno 166 posto više.

Ipak, jedno ime na ovom portalu, naravno u konkurenciji igrača hrvatskih klubova, posebno iskače. A to je Rijekin veznjak Ivan Lepinjica, kojem se vrijednost od svibanjskih 100.000 eura, sada popela na čak milijun eura.

  • +10
Hrvatski telekom prva liga, 8. kolo, HNK Rijeka - HNK Hajduk Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL