NBA LIGA

Mladi Hrvat Zubac odigrao utakmicu karijere, trener Lakersa i LeBron oduševljeni

18.01.2019 u 08:50

Bionic
Reading

Mladi hrvatski centar Ivica Zubac imao je najbolju večer u karijeri na gostovanju kod Oklahoma Cityja, gdje su Los Angeles Lakersi slavili sa 138-128 u produžetku, a 21-godišnji Čitlučanin je u pobjedu ugradio 26 koševa uz šut 12-14 i 12 skokova, s time da je 16 poena postigao u zadnjoj četvrtini i produžetku.

Osim Zupca, koji je dominirao u izravnom dvoboju sa snažnim Novozelanđaninom Stevenom Adamsom (17 koševa i 15 skokova), najzaslužniji za pobjedu Lakersa bili su Kyle Kuzma sa 32 koša i Lonzo Ball sa 18 koševa i 10 skokova.

Lakersi su nadoknadili 17 koševa zaostatka s kraja prve četvrtine, a do pobjede su mogli i u osnovnom dijelu utakmice da Ball nije napravio nepotreban prekršaj na Russellu Westbrooku pri šutu za tricu kod prednosti 122-119. Westbrook je pogodio sva tri slobodna bacanja i odveo utakmicu u produžetak, u kojem su glavne uloge imali Ball i Kuzma, a pobjedu Lakersa zapečatio je Zubac.

Najbolji igrač Lakersa LeBron James, koji se ozlijedio na Božić, još uvijek nije spreman za igru. No, pomaže svojim savjetima i podrškom mladim igračima među kojima je i mladi Čitlučanin Zubac. Kako je odigrao Zubac pogledajte OVDJE.

Trener Lakersa Luke Walton ovako je komentirao igru Zupca:

'Bio je moćan u igri u reketu i stvarno je bio dobar uz mekan šut. Suigrači su ga stalno tražili. Kada bi dobio loptu blizu obruča bio je jako dobar u realizaciji. Ali, on još raste i postaje fizički sve moćniji. Danas je svatko dao svoj doprinos. Na ovom se mjestu teško pobjeđuje, jer igraš protiv momčadi za doigravanje', kazao je oduševljeni Walton koji u zadnje vrijeme sve više koristi Zupca. Očito mu je budućnost zagarantirana u Lakersima...

Treba reći kako je Zubac ostvario tzv. net rating od +35 (+/- rating ) što je u povijesti Lakersa pošlo za rukom malom broju igrača (samo je Kobe Bryant ispred).

'Cijelu sezonu je odličan. Svaki put kad ima minutažu i njegov doprinos je velik. Danas je dobio priliku i nijednog trenutka se nije umorio. Ponosan sam na njega', izjavio je Zubčev suigrač Lonzo Ball.

Kod Oklahome bivši MVP Russell Westbrook ubacio je 26 koševa (šut iz igre 7-30), uz 13 asistencija i devet skokova.

Lakersima je ovo bila 12. uzastopna utakmica bez ozlijeđenog Jamesa, a nakon trijumfa u Oklahoma Cityju su na učinku 5-7 bez svog vođe u sastavu. U noći sa subote na nedjelju čeka ih novo teško gostovanje, kod Rocketsa u Houstonu.

Domaći teren sinoć nije pomogao Indiana Pacersima koji su uvjerljivo poraženi od Philadelphije sa 120-96 pred svojim navijačima. Od sredine druge četvrtine Sixersi su preuzeli kontrolu rezultata i do kraja dvoboja sustavno povećavali prednost.

Jimmy Butler je sa 27 koševa bio prvi strijelac pobjedničke momčadi, a Joel Embiid je sa 22 koša, 13 skokova, osam asistencija i tri blokade napunio sve statističke kategorije. J. J. Reddick je ubacio 20 koševa za Sixerse. Pacersi su imali previše šuterski neraspoloženih igrača, a među njima je bio i Bojan Bogdanović koji je završio dvoboj sa devet koševa uz šut 3/11. Thaddeus Young je bio najefikasniji domaći igrač sa 27 poena, a Victor Oladipo je ubacio 15.

Dvije su sinoćnje utakmice odlučene koševima u posljednjim desetinkama. Pascal Siakam je donio pobjedu Torontu polaganjem za konačnih 111-109 protiv Phoenixa. Siakam je završio sa 10 koševa i 12 skokova. Serge Ibaka je predvodio strijelce vodeće momčadi Istoka sa 22 koša, a Kyle Lowry je završio sa 16 poena, devet skokova i osam asistencija.

Devin Booker je sa 30 koševa bio najbolji strijelac Sunsa, a Deandre Ayton je spojio 15 koševa i 17 skokova. Dragan Bender je ostao na klupi gostiju.

Washington i New York su svoju utakmicu odigrali u londonskoj O2 Areni, a pobjedu preko 'bare' odnijeli su Wizardsi, zahvaljujući Thomasu Bryantu, čije je polaganje na isteku vremena blokirao Allonzo Trier, ali je to učinio kad je lopta bila u sliaznoj putanji.

Bryantu je to bio deseti koš na utakmici, a Washington su do pobjede predvodili Bradley Beal sa 26 koševa i devet skokova te Otto Porter Jr. sa 20 poena i 11 skokova. Kod Knicksa je najbolji bio Emmanuel Mudiay sa 25 koševa. Mario Hezonja je na parketu bio 19 i pol minuta, a za to vrijeme je uhvatio šest skokova i promašio sva četiri šuta.

Uvjerljivu domaću pobjedu 135-105 ostvario je Denver protiv Chicaga koji ima drugi najlošiji učinak u ligi (10-35). Uobičajeno najbolji kod Nuggetsa bili su Jamal Murray sa 25 koševa i Nikola Jokić sa 18 poena, 11 asistencija i osam skokova. Bullse je sa 27 koševa i 10 skokova predvodio Lauri Markkanen.

Charlotte Hornetsi su pred svojim navijačima svladali Sacramento sa 114-95. Sedmoricu domaćih igrača s dvoznamenkastim učinkom predvodio je Kemba Walker sa 23 koša. Najbolji strijelac Kingsa bio je Buddy Hield sa 24 poena.

NBA rezultati, 17.1.

  • Oklahoma City - LA Lakers 128-138 (produžetak)
  • (I. Zubac 28:10 min, 26 k, šut 12/14, 12 s, 1 a)
  • Indiana - Philadelphia 96-120
  • (B. Bogdanović 35:05 min, 9 k, šut 3/11, 1 s, 1 a)
  • Washington - New York 101-100
  • (M. Hezonja 19:30 min, 0 k, šut 0/4, 6 s, 1 a)
  • Toronto - Phoenix 111-109
  • (D. Bender nije igrao)
  • Denver - Chicago 135-105
  • Charlotte - Sacramento 144-95