mamić nakon mamića

Zoran Mamić ponovno u Dinamu: Zdravku je drago što sam se vratio...

05.06.2019 u 13:15

Bionic
Reading

Zoran Mamić vratio se u Dinamo tri godine nakon što ga je napustio. Preuzima mjesto sportskog direktora iako ima nepravomoćnu sudsku presudu na četiri godine i 11 mjeseci zatvora

'Lijepo vas je opet vidjeti... Naša suradnja do prije tri godine je bila puna respekta, nadam se da će tako biti i u budućnosti. Ne bih puno pričao. Cilj nam je da šutimo, radimo, puno radimo i postižemo rezultate. Čestitam Dinamu i treneru Nenadu Bjelici na sjajnoj sezoni. Mi koji nismo bili tu smo pratili sve od prve do posljednje sekunde, radovali se i tugovali. Srećom, bilo je puno više radosti nego tuge', kazao je u uvodu novi sportski direktor Dinama Zoran Mamić.

Prije tri godine otišao je iz Maksimira kao trener, a u međuvremenu je u sudskom procesu nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u izvlačenju 116 milijuna kuna iz kluba. Sada će mlađi brat Mamić zamijeniti Marijana Vlaka koji ima određenih zdravstvenih problema i sve teže može pratiti ritam koji nameće mjesto sportskog direktora 'modrih'.

Sve je na početku zanimalo kakva će biti suradnja s trenerom Nenadom Bjelicom?

'Prošle godine u prijelaznom periodu jako smo intenzivno surađivali i radili i vodili klub s našim suradnicima, ja sam bio kao vanjski suradnik. Nasreću, ispalo je kako je ispalo. Ne vidim nikakav problem. Čujemo se svakodnevno, radimo i dijelimo iste ciljeve. Zajednička nam je želja da budemo bolji. On ima svoje, a ja svoje zadatke. Bez obzira na to što sam prije bio trener i sportski direktor, sad ću biti još duplo bolji zbog svega što sam prošao posljednjih godina. Ne vidim tu nikakav problem', pojasnio je Zoran Mamić kojemu je jasno kako će njegovo imenovanje izazvati buru negodovanja kod navijača.

'Oko mene i mog brata postoje dvostruka mjerila. Proces nije ugodan, krenuo je prije četiri godine i pokazao sam da mogu odvojiti jedno i drugo. Ne vidim tu problem oko toga da bih lošije eventualno obavljao svoju dužnost. A navijači kao navijači, ima onih koji negoduju i koji su neutralni i to je tako. Ali ljudi u izvršnom odboru jako su me željeli', rekao je Zoran Mamić i nastavio:

  • +4
Zoran Mamić Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

'Kad su me željeli, gospodin Mirko Barišić mi je rekao prvi: 'Zorane, trebate se vratiti'. Počeli smo razgovarati. Naravno da je trebalo puno faktora poklopiti. Znate da sam postao i djed prije nekoliko mjeseci, pa i starost moje majke kojoj je 88 godina iako je super. Dinamo je moj život, emocija, moja obitelj. Uz naše znanje koje smo stekli želimo da Dinamo bude još veća mašinerija i da budemo sretniji.'

Prije tri godine je iz Dinama otišao zbog pritisaka oko suđenja, a sad se vratio iako je sudski proces još u tijeku...

'Ne bih se nikada vratio da mislim da sam nešto skrivio. Vjerujem da će budućnost i pravosudni procesi to pokazati. Neki su nas već proglasili krivima. Ja vjerujem u presumciju nevinosti. Ne treba od toga stvarati famu. Vrlo mirno i dobro spavam. Da mislim da sam nešto zgriješio, ne bih se pojavio pred vama. Imam suradnike koji su bili 24 sata sa mnom zajedno, znaju kako razmišljam i funkcioniram. Ne vidim tu neki problem, to je nebitno. Bitno je što se radi u klubu, što se stvaraju rezultati i igrači i to je jedino važno. Ovo okolo meni je manje važno i, kad krenu dobri rezultati, vjerujem da će biti još bolji.', kazao je Mamić.

Na pitanje hoće li mu sudski procesi u kojima se vodi kao okrivljenik pričinjavati poteškoće u radu.

'Proces je krenuo prije četiri godine, pokazao da mogu to odvojiti od sportskog dijela', kazao je Mamić kazavši nekoliko riječi o povratku u Zagreb:

'Prošlo je jedno razdoblje, stvari idu u jednom i drugom smjeru. Puno faktora je igralo ulogu da se vratim. Bio sam trener prilično uspješan i, nikad ne reci nikad, želim biti još bolji i kvalitetniji', kaže Mamić koji je uvjeren kako će sjajno surađivati s trenerom Bjelicom:

'Bit će zajednička suradnja. I to je jedan od opisa mog posla, ali on je i puno veći. Škola nogometa je najvrjednije što Dinamo ima i molim da se to stavi u prvi plan. Što se tiče mene i Bjelice i funkcioniranja, iskustvo u klubovima u kojima sam radio i savjetovao se govori da je trener najvažniji faktor. Ali tu treba biti granica koju ne želim postavljati. Imate situaciju da trener može otići za tri ili šest mjeseci i on inzistira na svojih šest imena, pa dođe drugi i inzistira na svoja tri. Tu treba biti balans jer ne možemo svima udovoljiti. Napravit ćemo popis igrača i svi ćemo napraviti zajedničku odluku. Naravno da je trener najvažniji faktor', misli Zoran Mamić.

  • +6
Zdravko Mamić na presici na kojoj je pokazao lažne SMS-ove Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

Za kraj nije moglo proći bez Zdravka. Mamića, naravno...

'Naš odnos je više nego bratski, dijelimo i dobro i zlo. Otkad sam postao svjestan sebe, sve životne odluke sam dijelio s njim. On zna kakvu sam ekipu okupio i drago mu je zbog toga', zaključio je novi sportski direktor Dinama Zoran Mamić.