PREPUN EMOCIJA

Zoran Ban o velikom Vialliju: Sjećam se dana kada sam ušao u svlačionicu, a taj njegov potez pokazao je kakav je čovjek

06.01.2023 u 12:06

Bionic
Reading

Bivša talijanska nogometna zvijezda Gianluca Vialli umro je od raka u 58. godini. Vialli je tijekom bogate karijere igrao za Sampdoriju, Juventus i Chelsea. Naravno, i za talijansku reprezentaciju, u čijem je dresu upisao 59 utakmica. Jedan od rijetkih Hrvata s kojima je igrao jest i Zoran Ban, bivši igrač Rijeke

Nažalost, baš kao što je tužno okončana 2022. godine, odlascima Siniše Mihajlovića i najvećeg nogometaša svih vremena Pelea, jednako je tužno počela i ova, 2023. godina.

Ovog petka preminuo je 58-godišnji Gianluca Vialli, legendarni nogometaš koji je nosio dres Sampdorije, Juventusa i Chelseaja. Bio je i talijanski reprezentativac, a za Azzurre je odigrao 59 utakmica.

>> Nova tužna vijest iz svijeta nogometa; preminuo je Gianluca Vialli

Rak gušterače mu je prvi put dijagnosticiran 2017. Godinu dana kasnije izliječen je, ali mu se bolest vratila.

'Znam da vjerojatno neću umrijeti od starosti, nadam se da ću živjeti što duže, ali osjećam se puno krhkije nego prije', rekao je Vialli u Netflixovom dokumentarcu emitiranom u ožujku 2022.

Međutim, Vialli je prošlog mjeseca bio prisiljen odstupiti od svoje uloge voditelja delegacije talijanske reprezentacije, rekavši da se mora usredotočiti na prevladavanje nove faze svoje bolesti.

Radeći s talijanskom momčadi, Vialli se ponovno udružio s izbornikom Robertom Mancinijem, cjeloživotnim prijateljem i partnerom u napadu dok su obojica igrali za Sampdoriju.

Vialli i Mancini su doveli Talijane do Eura 2021. na kojem su osvojili naslov europskih prvaka i zajedno su podignuli ​​trofej na stadionu Wembley gdje je 29 godina ranije njihova momčad Sampdoria izgubila finale Europskog kupa od Barcelone.

Vialli je za Chelsea igrao od 1996. do 1999. zabio je 40 golova u 88 nastupa. U veljači 1998. preuzeo je mjesto igrača-menadžera i onda je s Chelseajem osvojio Liga kup i Europski kup pobjednika kupova, a onda i FA kup 2000.

Tijekom njegove bogate karijere, Vialli je igrao i s nekoliko hrvatskih nogometaša. Jednom je bio i trener, točnije Mariju Staniću u Chelseaju, dok je na terenima surađivao s njime Zoran Ban, danas 49-godišnjak, koji je u sezoni 1993/94 deset puta odjenuo dres Juventusa.

'Strašno tužna vijest, tragedija za sve zaljubljenike u nogomet. Jer otišao je veliki nogometaš i još veći čovjek. I to puno prerano', tužnog se glasa za tportal javio Zoran Ban, a onda se prisjetio detalja po dolasku u Torino.

'Bio sam vrlo mlad, s tek 20-tak godina, i ušao sam u Juventusovu svlačionicu. I baš mi je Vialli prišao među prvima, iako je bio jedan od starijih igrača tamo, uz to i velika zvijezda, ali odmah mi je rekao da mogu računati na njegovu pomoć. Isti čas sam shvatio kakav je čovjek, velik, iskren. I zbilja mi se stavio na dispoziciju, kupio me za sva vremena'.

Jeste li kasnije bili u kontaktu?

'Nije da smo se čuli, ali znali smo se viđati na nekim utakmicama. I uvijek je bio jednako srdačan. Tako da me njegova smrt zbilja ražalostila. Eto, samo se nastavlja 2022. godina, kada su nas napustile legende, poput Mihajlovića i Pelea', završio je Zoran Ban, prvi hrvatski nogometaš u redovima velikog torinskog kluba.