prisjećanje na veliki derbi

Znali su koliko je taj derbi važan i što im nosi, a onda je Velimir Zajec prekršajem zaustavio Zlatka Vujovića; ovakva reakcija iznenadila je sve

09.03.2022 u 06:55

Bionic
Reading

Ove se subote od 18 sati na Poljudu (Arenasport 1, MAXtv) igra najveći hrvatski derbi, između Hajduka i Dinama. Uoči ovog derbija, u koji Dinamo ulazi s pet bodova prednosti pred Hajdukom, donosimo prisjećanje sudionika, po mišljenju mnogih, jednog od prvih okršaja koji su rezultirali ovakvim suparništvom Hajduka i Dinama. Riječ je o okršaju iz sezone 1978/79, a koju je obilježio 'slučaj Tomić'

S prvim danom proljeća, 21. ožujka, pred čitatelje će stići knjiga Zeko - biografija Velimira Zajeca autora Sanjina Španovića, koji je kroz godinu dana razgovarao s više od 90 sugovornika iz svih razdoblja karijere jedne od najvećih Dinamovih legendi, a čiju se narudžbu zainteresirani mogu predbilježiti na stranici www.zajec5.com.

Naravno, kao dugogodišnjem Dinamovom kapetanu, Zeki je pripala čast voditi Modre i u brojnim derbijima s Hajdukom.

Jedan od posebnijih bio je onaj iz sezone 1978/79, koju je obilježio 'slučaj Tomić' (op.a., za Rijeku je u okršaju protiv Dinama igrao Edmond Tomić, a koji nije imao pravo igrati na toj utakmici, te je Dinamo za zelenim stolom trebao dobiti dva boda), zbog kojeg je Dinamo ostao uskraćen za posve zasluženo osvojeni naslov. Naslov je na kraju sezone pripisan Hajduku. No, Dinamu je kao utjeha ostala pobjeda 2:1. sigurno je i pobjeda u splitskom derbiju, kojeg je Dinamo dobio 2:1.

Taj je derbi dobio posebno poglavlje u ovoj biografiji, a prisjetili su ga se Drago Vabec, koji je te sezone zabio ukupno 13 golova, Velimir Zajec, Mario Bonić, Zorislav Srebrić, ali i legendarni napadač Hajduka - Zlatko Vujović.

Napadač Drago Vabec kaže da je cijelu sezonu bilo teško igrati sa stalnim okruženjem oduzimanja i vraćanja dva boda s Dinamova konta.

'Bili smo možda i nervozni, ali smo znali da na to sve mi igrači ne možemo utjecati. Na nama je samo bilo igrati. Ali gubili smo bodove na istoku, protiv Niša, Proletera i sličnih. Hajduk je s druge strane na tom istoku bio neobično, da tako kažem 'jak', nitko mu nije uzimao bodove tamo', aludira Vabec jasno na mogućnost da se Hajduku puštalo na nekim utakmicama protiv protivnika koji su na Dinamo išli puno motiviraniji.

Takvi demoralizirani igrači Dinama, ponovno bez dva boda, idu na noge vodećem Hajduku na Stari plac. U slučaju poraza, Hajduk će pobjeći na razliku koja će se teško dostići te praktički osvojiti naslov prvaka.

'Tada dok je trajalo prvenstvo mi ipak nismo o tim pravnim borbama previše razmišljali, već smo bili koncentrirani na teren i igru i iduće utakmice. Na tome je i Zajec inzistirao', prisjeća se Mario Bonić.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Zajec je kao kapetan pokušavao utjecati na momčad da ne misli na te stvari na koje nisu mogli imati utjecaj. No, prije svake važne utakmice 'slučaj Tomić' vraćao se na površinu, koliko god ga igrači pokušavali potisnuti.

'Smeta te to jer si malo prvi, malo nisi. I u cilju motivacije sve nas je to jednostavno izbacivalo iz sedla. Pokušavao sam, kao kapetan, biti pozitivan, tjerati suigrače da idemo dalje, da se ne osvrćemo za onim kaj je proliveno, idemo probati neke druge bodove osvojiti. Nekako se onda motiviraš pa te opet vrate da nisi prvi, već drugi. To je stalno bila jedna zavrzlama koju smo nažalost prolazili, a nismo dobro riješili. Opet su klub i grad, možda netko drugi, trebali stati čvršće iza nas', s vremenskim odmakom će Zajec.

I Zorislav Srebrić također kaže da su igrači teško bili koncentrirani na teren.

'To je okupiralo ne samo igrače, stožer, klub, nego i širu javnost. Ali igrači su to korektno izdržali do kraja prvenstva', napominje Srebrić koji otkriva jednu zanimljivost pred tu utakmicu u Splitu:

'Prvi put u nogometnoj praksi prvenstava Jugoslavije jedna je momčad putovala na derbi na dan utakmice. Dinamo je u 12.30 sati sletio na splitski aerodrom, odsjeli smo u jednom hotelu u Kaštelima, došlo je vrijeme utakmice, odigrali smo i iza toga natrag. Razlog nije bio financijski, već pokušaj pronalaska nekih novih rješenja da bi se napravila još veća mobilizacija momčadi. Kao neka inovacija pokazala se uspješnom, stvorili smo jaču koheziju u momčadi', prisjetio se Zorislav Srebrić.

Tadašnji prvotimac Hajduka Zlatko Vujović tu će utakmicu podvući kao vrlo agresivnu, punu napetosti. U početku utakmice došlo je do jednog grubog starta na centru nakon starta Petra Bručića na Dražena Mužinića Frfu, nakon čega je krenulo naguravanje. Zajec je, kaže Vujović, smirivao siruaciju nevjerojatnom mirnoćom i tražio da se igra nogomet bez nepotrebnih tenzija.

Vujović se sjeća kako se u jednom trenutku našao sam u kontri prema Dinamovom golmanu Stinčiću, no upravo je tada Zajec napravio faul na njemu i spriječio njegovu čistu priliku za gol.

'On se pojavio niotkuda i napravio faul. Ništa grubo, iako sam se tu malo teatralnije okretao koji kolut više po terenu i malo previjao. Ali meni je to tada bio najveći kompliment, da me je Zajec zaustavio faulom jer bio je stručnjak uzeti loptu tako mekano, bez faula i odjuriti naprijed. Obično su stoperi u onoj ligi bili jaki, visoki igrači koji te stalno udaraju, a loptu samo napucavaju. Zajec je bio igrač bez faula, a onda još k tome imao takvu tehniku i viziju da bi svaka oduzeta lopta bila šansa Dinamu u protunapadu. Mene je eto tu morao faulirati, to je meni bio uspjeh protiv njega. Ja sam uživao u tom faulu', kazat će Zlatko Vujović.

U napetoj borbi protiv Hajduka pred kraj utakmice se ponovno, kao i mnogo puta u toj sezoni, ukazuje Drago Vabec i zabija pobjednički gol za Dinamo. Klubovi iz Zagreba i Splita su bodovno poravnati te u zadnje kolo Hajduk ulazi s boljom gol razlikom.

'Pobjeda života je bio taj Split. Blistava pobjeda nad neposrednim konkurentom. Tih 2:1 je ipak naša moralna pobjeda. 'Dolje' dobiti utakmicu i s istim brojem bodova doći na cilj, mislim da je pravda na našoj strani', opisat će Zajec pobjedu u Splitu.

Nogometaš Mario Bonić kaže da, iako je izgledao mirno i inzistirao da se o tome svemu ne razmišlja, Velimira Zajeca to sve je pogađalo. No, tvrdi, odlučio je to pokazivati na drugi način.

Pa tako prije posljednjeg kola Zajec objavljuje kolumnu u SN reviji. Naslov je: 'Možemo li biti prvaci?' U toj kolumni problematizira odnos prema Dinamu od strane Fudbalskog saveza Jugoslavije, sudaca prema njima i drugim klubovima….