projekt 'sp katar'

Zlatko Dalić potvrdio tko je prva napadačka opcija, a onda poslao poruku Bruni Petkoviću, ali i otkrio zašto je zvao Brekala, ne i Rebića

04.10.2021 u 11:23

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić ovog ponedjeljka okuplja igrače na koje računa za listopadski ciklus kvalifikacija, odnosno za utakmice protiv Cipra (8. 10., Larnaca, 20.45 sati) i Slovačke (11. 10., Osijek, 20.45 sati)

Nakon objave kandidata još prije dva tjedna za izbornika Zlatka Dalića ipak je bilo dosta posla jer s prvog popisa tri su igrača pod upitnikom - a riječ je o braničima. Naime, zbog ozljeda su upitni Josip Juranović, Dejan Lovren te Domagoj Vida, pa je izbornik aktivirao pretpoziv Duji Ćaleti-Caru, a naknadno je pozvao i Marina Pongračića.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Kako ovog ponedjeljak počinje okupljanje, Dalić je iskoristio prigodu te objasnio kakva je situacija s ozlijeđenim braničima, odnosno hoće li nekog od spomenutog trojca koristiti i u kojoj minutaži.

Naime, Vida se vratio na terene, ali prije utakmice sa Sivassporom, koju je odradio od prve do zadnje minute, treniao tek dva dana i upitna je njegova sprema, odnosno bi li imao snage za dvije važne utakmice u razmaku od samo tri dana.

Ćaleta-Car je, za razliku od rujanskog okupljanja na koje je došao bez ijednog ovosezionskog nastupa za Marseille, sada ipak u koliko-toliko boljoj natjecateljskoj formi, jer za klub s juga Francuske odigrao je 138 minuta, odnosno bio je starter u dvobojima protiv Angersa i Lillea.

'Logično je da je Stanišić taj koji je prvi pick za tu poziciju. Imamo i Uremovića, a možemo probati s Brekalom ako želimo ofenzivnije. U pravu ste, Stanišić je prvi izbor. Ako je uspio u Bayernu, bude i u reprezentaciji. Što se stopera tiče, Gvardiol će biti na lijevom stoperu jer nam protiv Cipra treba lijeva noga na toj poziciji. Na drugoj strani imam izbora i naći ćemo rješenje'.

Naravno, bilo je pregršt pitanja na koja je Dalić odgovarao.

'Nismo primili gol. To mora biti tendencija i dalje. Moramo biti disciplirani kao i dalje. Moramo nastaviti još ozbiljnije, još odgovornije, ako si želimo olakšati ciklus u studenom. Važno je da sami odlučujemo sami o sebi. Mislim da će 21 bod biti dovoljan. Nama je cilj da se plasiramo u Katar, a kojom je to dinamikom, manje je važno'.

Gust raspored?

'Ovako je komotnije. U ovom ciklusu će nam biti lakše jer igramo dvije, a ne tri utakmice, ali moramo ovo shvatiti ozbiljno jer ćemo inače imati problema. Cipar smo teško pobijedili u Rijeci, jedva 1:0 i to nam je upozorenje. Prošli je ciklus bio jako naporan. Juranović i Lovren su igrali sve tri utakmice, kasnije su se ozlijedili'.

SP svake dvije godine?

'Mislim da to nije dobro, pogotovo za igrače. A i izgubila bi se draž igranja Svjetskog prvenstva. Moramo voditi računa o zdravlju nogometaša, i ovako igraju previše utakmica'.

  • +35
Hrvatska - Slovenija, kvalifikacije za SP 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Napadačke opcije?

'Svi koji su na popisu igraju dobro. Vidjet ćemo koja će opcija biti najbolja za nas. Vraća nam se Modrić u vezu s Kovačićem i Brozovićem. Kramarić je zasad prva opcija u špici, ali ćemo rotirati ako ćemo morati'.

Povratak Brekala? Što je s Rebićem?

'Josip nikad nije radio probleme. On je u vrijeme prošlog ciklusa tražio prošli klub i to je bio razlog zbog kojeg nije pozvan. Sada igra odlično u Torinu, zvao sam Jurića i potvrdio mi je da je u dobroj formi i mi smo ga ponovno vratili u reprezentaciju. Neće biti nitko zakinut igranja u reprezentaciji koji je to zaslužio svojim ponašanjem, zalaganjem, izjavama. Rebić? Nismo se čuli'.

Petković?

'Ponavljam još jednom, nikome nisam zatvorio vrata. Petković nije izgubio mjesto u reprezentaciji, već ga mora ponovno zaslužiti. One koje nisam pozvao za ovaj ciklus, ne znači da ih neću pozvati za sljedeću. Nije do mene'.