Dolaze prvi reprezentativci

Zlatko Dalić okuplja Vatrene i kreće u akciju Euro 2021; izbornik najavio puno bolju Hrvatsku na novom velikom natjecanju

  • S.K.
  • Zadnja izmjena 26.05.2021 12:03
  • Objavljeno 25.05.2021 u 11:33
Bionic
Reading

Zlatko Dalić počeo je s okupljanjem reprezentacije za Euro 2021.

Izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić okuplja reprezentaciju za Euro 2021. koji je na rasporedu za nepuna tri tjedna. Na prvi dan okupljanja stiže 11 reprezentativaca, a ostatak će stići u danima koji dolaze. Izbornik je najavio borbenu Hrvatsku koja će izgledati puno bolje od zadnjih izdanja, ali ne obećaje rezultat.

'Mogu vam sada reći kako ćemo dati sve od sebe, poginuti na terenu i slično, ali to neće biti dovoljno na Euru ako Hrvatska ne bude bolja i odgovornija. Taktički moramo izgledati puno bolje i Hrvatska mora biti puno bolja nego što je bila u Ligi nacija', rekao je Dalić u uvodu konferencije za medije ne skrivajući da nije bilo dobro u Ligi nacija pa dodao:

'Otvaramo turnir protiv reprezentacije koja je favorit za naslov, imaju sedam iigrača u finalu LP-a, igraju kod kuće. Ne smijemo zanemariti Čehe, u njihovoj reprezentaciji je osam igrača iz istog kluba, potom imamo i Škote koji su domaćini. Cilj je proći skupinu.'

Dalić će na prvom treningu imati 11 igrača, uglavnom iz HT Prve lige, a sutra im se priključuju Mario Pašalić i Šime Vrsaljko dok bi u petak trebao stići i ostatak ekipe. Upitan je jedino Filip Uremović koji vuče ozljedu.

'Vidjet ćemo u kakvom je danas stanju, oporavljao se sedam dana i ima prednost jer pokriva pozicije stopera i desnog beka. No ako Filip ne bude spreman, nećemo ići u rizik. Matea Kovačića, koji igra finale Lige prvaka, očekujem 31. svibnja, dok mlade igrače koji su u akciji na U21 Euru čekam 4. lipnja u Zagrebu', rekao je Dalić pa dodao:

'Ovim putem čestitam svim našim igračima koji su postali prvaci i osvajali trofeje u svojim klubovima, kao i Mateu na plasmanu u finale LP-a. Bilo bi lijepo da opet imamo tortu na pripremama. Zbog njega navijam za Chelsea u finalu, u posljednje vrijeme oduševili su me igrom, iako je Manchester favorit i sve su podredili ovom naslovu', smatra Dalić.

Izbornik je zabrinut i zbog Ante Rebića koji baš nema sreće.

'Brine me jer uvijek ima nek peh prije turnira. Ne trenira već pet dana i jako sam oprezan kad je on u pitanju. No većina naših igrača su u dobroj formi i to me veseli. Nisam pesimit, svima želim samo zdravlje. U petak krećemo s ozbiljnim radom', rekao je Dalić pa najavio u kojoj će formaciji igrati Hrvatska na Euru:

'Držat ćemo se onog što je bilo najbolje, sustava 4-2-3-1 ili 4-1-4-1. Puno ovisimo o centralnom napaču. Imamo varijante 4-4-2 i 4-3-2-1 s dvije polušpice, to ćemo također uigravati. Imamo devet treninga i posvetit ćemo se isključivo taktici. Prekidi su posebno veliki problem i tu tražim veću odgovornost od pojedinaca koji čuvaju protivnike da ne zabiju gol. Moji igrači tu moraju biti puno odgovorniji i kazati sam sebi da neće dopustiti njihovom igraču da skoči i zabije gol.'

Problem bi mogla predstavljati desna strana napada, jer većina krilnih igrača preferira lijevu.

'Ne možemo svakome omogućiti da igra poziciju koju igra u klubu. Mislim da nema problema na toj poziciji i ne radi se o tome da naši igrači ne žele igrati, već je stvar u tome što na desnom krilu ne igraju najidealniji nogomet. Ali vidjeli smo kako je Ante Rebić igrao na SP-u, imamo Perišića, Ivanušeca i ja se uopće ne bojim', kaže Dalić pa dodaje:

'Dugačka sezona je iza nas, igrači su premoreni i zasićeni. Moramo na pripremama raditi oprezno i s puno osjećaja, sigurno se nećemo voditi striktnim planom, već ćemo se ponašati onako kako je potrebno, dan po dan. Osvježit ćemo se i idemo raditi taktički plan. Radit ćemo na zajedništvu jer je to bitno za rezultat, a on je ključan za atmosferu. Fali nam vremena i prave atmosfere koje je jako važna za Hrvatsku. Puno ćemo pričati, pokušat ću doći do svakog igrača', poručuje Dalić.

POPIS HRVATSKE ZA EURO:

VRATARI: Lovre Kalinić (Hajduk), Dominik Livaković (Dinamo Zagreb), Simon Sluga (Luton Town).

BRANIČI: Domagoj Vida (Bešiktaš), Dejan Lovren (Zenit), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Borna Barišić (Glasgow Rangers), Duje Ćaleta-Car (Olimpique Marseille), Josip Juranović (Legia), Domagoj Bradarić (Lille), Mile Škorić (Osijek), Joško Gvardiol (Dinamo Zagreb).

VEZNI: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Chelsea), Marcelo Brozović (Inter), Milan Badelj (Genoa), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (CSKA Moskva), Luka Ivanušec (Dinamo).

NAPADAČI: Ivan Perišić (Inter), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Ante Rebić (Milan), Josip Brekalo (Wolfsburg), Bruno Petković (Dinamo Zagreb), Mislav Oršić (Dinamo Zagreb), Ante Budimir (Osasuna).

PRETPOZIVI: Filip Uremović (Rubin Kazan), Marko Livaja (Hajduk), Toma Bašić (Bordeaux), Marin Pongračić (Wolfsburg), Kristijan Lovrić (Gorica), Lovro Majer (Dinamo Zagreb), Ivica Ivušić (Osijek) i Nikola Moro (Dinamo Moskva).

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal