Liga nacija logo sponzori

niski udarci

Zlatko Dalić našao se na udaru španjolskih medija; hoće li ovo uzdrmati Vatrene?

  • I.Ž.
  • Zadnja izmjena 17.06.2023 14:11
  • Objavljeno 17.06.2023 u 09:19
Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra (nedjelja, 18. lipnja, 20.45 sati, Rotterdam, De Kuip) igra finale Lige nacija protiv Španjolske, a tamošnji su mediji započeli 'secirati' lik i djelo našeg izbornika Zlatka Dalića

Pred 'vatrenima' je još jedna povijesna utakmica, nakon što su početkom godine na SP-u u Katru osvojili brončanu medalju, sad imaju priliku pokoriti Ligu nacija.

Hrvatska je u finalu, sutra (nedjelja, 18. lipnja, 20.45 sati, Rotterdam, De Kuip) se za trofej 'vatreni' bore protiv Španjolaca, a tamošnji su se mediji neočekivano 'dohvatili' našeg izbornika Zlatka Dalića.

Tako je u jedan od najtiražnijih sportskih dnevnih listova, madridski As, objavio tekst pod naslovom 'Zašto nitko ne dovede Zlatka Dalića?' Realno, postavili su španjolski novinari pitanje koje zanima mnoge - zašto Dalića, nakon što je na dva uzastopna SP-a osvojio dvije medalje (srebro i broncu), ne traži niti jedan jači europski klub?

'Dalićev životopis je impresivan, ali on se nikad ne spominje u kontekstu preuzimanja nekog velikog kluba', stoji u tekstu španjolskog sportskog dnevnog lista uz napomenu:

'Možda Dalić ne želi otići, možda se osjeća ugodno predstavljajući svoju državu i to radi ponosno, ali zanimljivo je da se njegovo ime baš nikada ne spominje kada neki veliki klub traži trenera.'

Pronašli su Španjolci i razloge zašto Dalića ne traže velikani - prema njima nogometna je javnost i dalje uvjerena da je Hrvatska do svih rezultata došla prvenstveno zbog odličnih igara Luke Modrića i njegovih suigrača (Perišića, Brozovića, Rakitića, Kovačića), a da je Dalićeva zasluga tek u drugom planu. No, upozorava As, to je bio slučaj i s drugim momčadima, primjerice s Real Madridom koji je imao Modrića, Ronalda, Benzemu i Ramosa pa je tadašnji trener 'kraljeva' Zinedine Zidane bez obzira na njih bio hvaljen i redovito se spominje kada velikani traže trenera.

  • +58
Liga nacija: Nizozemska - Hrvatska, 14.6.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Još jedan od razloga kojeg navodi As je činjenica da su 'vatreni' osvojili dvije uzastopne medalje na Svjetskim prvenstvima, ali hrvatska reprezentacija ni jednom nije bila superiorna nad protivnicima. Španjolci tvrde kako je do tih uspjeha Hrvatsku odvela nevjerojatna volja te kvaliteta i požrtvovnost njenih igrača.

Za kraj As kao jedan od razloga navodi i činjenicu kako je Dalićeva karijera prije preuzimanja reprezentacije bila izuzetno skromna jer je radio u Saudijskoj Arabiji te UAE, u Hrvatskoj je vodio Varaždin, Rijeku i Slaven Belupo, a vodio je i albanski Dinamo iz Tirane.

No, na samom kraju Španjolci su ipak pronašli i nešto dobrog. Jer Zlatko Dalić je od listopada 2017. godine kad je preuzeo 'vatrene' odradio fenomenalan posao. Na 73 utakmice ostvario je 36 pobjeda, 19 remija i 18 poraza te uzeo srebro i broncu na dva SP-a u nizu.

'Dalić u zadnje vrijeme zaslužuje više priznanja, protiv Nizozemske je u polufinalu Lige nacija donio važne i velike odluke: stavio je Perišića na bok, Modriću dao ekstremnu slobodu te uveo Petkovića u produžetku. Pobijedio je sa stilom, a sve je to napravio bez ozlijeđenog Gvardiola na čiju je poziciju bez straha ubacio Šutala. Možda bismo mu trebali početi davati veće zasluge', zaključak je teksta kojeg donosi As.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal