ŠIRI POPIS I PRETPOZIVI

Zlatko Dalić objavio na koje igrače računa u kvalifikacijama za Euro; ima iznenađenja, a dotakao se i Darija Srne

04.03.2019 u 10:17

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je, u sjedištu HNS-a u Zagrebu, širi popis igrača na koje računa za dvije kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo 2020. godine protiv Azerbajdžana i Mađarske. No, na tom popisu je i nekoliko igrača koji bi uskoro mogli dobiti svoje mjesto u momčadi...

Podsjetimo, hrvatsku nogometnu reprezentaciju očekuju utakmice protiv Azerbajdžana (21. ožujka, stadion u Maksimiru) i Mađarske u gostima (24. ožujka, Budimpešta). Naime, svima je jasno kako je izbornik Dalić imao najviše problema u slaganju obrane, jer zbog ozljeda i operacija nema Šime Vrsaljka, Josipa Pivarića, Mateja Mitrovića. No, posebna tema bili su i napadači te hoće li poziv dobiti napadač Dinama Bruno Petković koji igra u životnoj formi...

'Favoriti smo u svakom slučaju i sad se malo kreće situacija, očekujte naš malo drukčiji stil igre, moramo imati posjed lopte i dominirati. Ako budemo svi zdravi i odgovorni, a to je ipak najvažnije, imat ćemo puno loptu u nogama. Bit će teško probiti bok Azerbejdžana, istina nemamo puno vremena za rad, ali spremni smo i igrači su svjesni ove situacije da smo favoriti. Sve će ovisiti o nama. Očekujemo veliku potporu naših navijača, a takvima nam se ne može ništa', kazao je Dalić koji očekuje pun stadion.

Dodao je kako je Bruno Petković dobio pretpoziv (uz njega su tu još braniči Karlo Bartolec i Marin Pongračić te vratar Josip Posavec) te kako ga moraju još provjeriti na utakmici Dinamo - Benfica (četvrtak, 18.55, Arenasport 1). No, sudeći prema izjavama vrlo je izvjesno da Petković dobije poziv, pogotovo ako se netko ozlijedi s popisa od 24 kandidata. Takav napadač je Daliću itekako potreban...

  • +12
Izbornik Zlatko Dalić objavio popis igrača kvalifikacijske utakmice Hrvatske Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Petković je svojim igrama zaslužio pretpoziv. Pokazao je kvalitetu, mi nemamo profil takvog igrača. Pogledat ćemo još dvije utakmcie s Benficom i donijeti odluku', kratko je kazao Dalić.

'Naši igrači su u formi i to nas raduje. Ima dosta novih imena na našem radaru poput Petkovića i Pongračića. Pratili smo i igrače po HNL-u iz Dinama, Rijeke i Hajduka, a sigurno ćemo ih pratiti i dalje te ovisno o rezultatima i pozvati u reprezentaciju. Drago mi je da je počeo dobro igrati nakon godina lutanja po Italiji i sad mu sve dolazi na naplatu', dodao je Ivica Olić.

Popis igrača za kvalifikacijske utakmice za Euro 2020. protiv Azerbajdžana i Mađarske

  • VRATARI: Lovre Kalinić (Aston Villa), Dominik Livaković (Dinamo), Simon Sluga (Rijeka)
  • BRANIČI: Domagoj Vida (Bešiktaš), Dejan Lovren (Liverpool), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Duje Ćaleta-Car (Olympique Marseille), Antonio Milić (Anderlecht), Borna Barišić (Glasgow Rangers), Marin Leovac (Dinamo)
  • VEZNI: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mateo Kovačić (Chelsea), Milan Badelj (Lazio), Marcelo Brozović (Inter), Marko Rog (Sevilla), Mario Pašalić (Atalanta), Filip Bradarić (Cagliari)
  • NAPADAČI: Ivan Perišić (Inter), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Ante Rebić (Eintracht), Marko Pjaca (Fiorentina), Nikola Vlašić (CSKA Moskva), Josip Brekalo (Wolfsburg)
  • Predpozivi: Karlo Bartolec (Nordsjaelland), Bruno Petković (Dinamo), Marin Pongračić (RB Salzburg), Josip Posavec (Hajduk)
  • * reprezentacija se okuplja 18. ožujka u Zagrebu

'Gledat ćemo Petkovića i dalje i nadam se da će se razvijati dobro. Ovo mu je prva prava sezona nakon lutanja u Italiji', kazao je pomoćnik Ivica Olić.

Očekivano, govorilo se i o povratku Darija Srne u reprezentaciju. Navodno je Srnu prošlih dana pokušavao kapetan Luka Modrić nagovoriti na povratak, a izbornik Dalić je to ovako objasnio:

'Uz naše dužno poštovanje i veliki respekt prema Dariju Srni kao igraču, čovjeku i kapetanu, naša zajednička odluka jest da u kvalifikacije idemo s mlađim i dugoročnijim rješenjima za desni bek. Naš cilj je plasirati se na Euro, a drugi cilj je složiti ekipu za Europsko prvenstvo', kazao je Dalić.

Sjećanje na Ligu nacija

Prošlo je gotovo četiri mjeseca od posljednje aktivnosti hrvatske nogometne reprezentacije i okršaja s Engleskom u sklopu Uefine Lige nacija. U međuvremenu se dosta toga promijenilo, a pred Zlatkom Dalićem i njegovim izabranicima uskoro je prvi ogled kvalifikacija za Euro 2020. godine

Sredinom studenog, točnije 18. Hrvatska je odigrala posljednju utakmicu. Bio je to ogled Uefine Lige nacija, koji je Dalićevoj vrsti donio poraz na Wembleyju od Engleske i ispadanje iz A skupine ovog natjecanja.

No, nije se puno dramilo oko tog rezulatskog podbačaja, jer hrvatskim igračima to je natjecanje stiglo u nezgodnom trenutku, nakon osvojenog svjetskog srebra, ali i dugotrajnog psihofizičkog oporavka, nadopunjenog s nekoliko oproštaja (Subašić, Mandžukić, Ćorluka). Prvi veliki ispit je Azerbajdžan, reprezentaciju koju je početkom veljače preuzeo Nikola Jurčević, koji odlično poznaje naše igrače.

'Bit će nam sigurno teže nakon što ih je preuzeo Jurčević koji ima dobar uvid u naše igrače. Međutim, svi znamo sve o svima. Sve će ovisiti o nama. Uz podršku navijača i pun stadion vjerujem u našu pobjedu.'

Kada je novi popis u pitanju jedine tri značajne promjene, u odnosu na posljednju utakmicu protiv Španjolske, su Leovac, Barišić i Sluga. Leovac i Barišić su s tog popisa zamijenili ozlijeđene Šimu Vrsaljka i Josipa Pivarića, a Sluga je uvršten umjesto Karla Letice. S posljednjeg popisa je otpao i ozlijeđeni branič Matej Mitrović.

Podsjetimo kako Dejan Lovren neće moći konkurirati za prvu utakmicu zbog Uefine suspenzije od jedne utakmice zbog neprimjerenih objava na društvenim mrežama (ruganje sa Španjolcima, op.a.).

  • +37
Liga nacija, Engleska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Mike Egerton/Press Association/PIXSELL

Uz to neki su igrači imali i problema s ozljedama (Strinić), a ni sada, pred početak novog važnog kvalifikacijskog ciklusa, nije puno bolja situacija.

Poznato je kako je stadion u Budimpešti rasprodan što je garancija sjajne atmosfere. Evo kako to vidi Dalić:

'U Budimpešti nas čeka jako zahtjevna utakmica. Mi smo sada postali magnet za sve jer dolazimo kao viceprvaci svijeta. Jesmo favoriti, ali moramo biti jako ozbiljni i shvaćati svaku utakmicu na takav način. Radimo skauting, pripremamo se za svaku utakmicu jer naša grupa naizgled izgleda lagana, ali Mađarska, Slovačka i Wales su nedavno prolazili grupnu fazu Europskog prvenstva te nas sigurno očekuju teške utakmice, pogotovo gostovanje u Budimpešti.'