puno promjena

Zlatko Dalić je prelomio; ovo je 11 Vatrenih koji će večeras istrčati protiv Turske

12.10.2023 u 06:06

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija nastavlja kvalifikacije za plasman na Euro 2024. godine. Večeras od 20.45 sati na Opus Areni u Osijeku Vatreni igraju protiv Turske

Nitko ni u najluđim snovima nije mogao očekivati da će hrvatska reprezentacija u ovom ciklusu kvalifikacija za Euro 2024. godine imati toliko problema zbog ozljeda. Izbornik Zlatko Dalić našao se na mukama jer je u samo nekoliko dana ostao bez najstandardnijih i najvažnijih ofenzivaca.

Na duže vrijeme su zbog ozljeda ligamenata koljena i operacija otpali Mislav Oršić i Ivan Perišić, a onda je sve krenulo nizbrdo. Prvo ozljeda Luke Ivanušeca, pa je stradao Bruno Petković, onda i Andrej Kramarić. Kao 'šlag na kraju', samo dan prije okupljanja Vatrenih, stigla je objava Marka Livaje da više ne želi igrati za reprezentaciju!

Pa kako će onda izgledati postava 11 Vatrenih koji će večeras na Opus Areni u Osijeku istrčati protiv Turske? Realno, Dalić i nije imao previše mogućnosti, izbor je maksimalno sužen, ali i dalje to uopće ne izgleda loše.

Sam je izbornik dan uoči utakmice potvrdio da Petković i Juranović neće igrati protiv Turske.

'Ovo je ključna utakmica za odlazak na Euro. Kod nas je uvijek teška situacija, pritisak, izostanci. Ovaj put smo bez dva najbolja napadača, koji su u mom mandatu dali najviše golova i asistencija. Kad god je bilo teško, netko od njih dvojice je bio taj koji je to riješio. To je hendikep za nas, ali nećemo mi tako gledati na to, tu su novi igrači koji će dobiti šansu', kazao je Dalić te dodao:

'Juranović i Petković nisu bili u stopostotnom treningu. Kako stvari stoje, nećemo ih forsirati sutra od prve minute. Bit će na klupi, vidjet ćemo koliko će biti potrebni. Cilj je da ih pripremimo za Wales. Prevelik rizik bi bio da ih stavimo u igru.'

  • +10
Hrvatska nogometna reprezentacija, trening na Opus Areni, 11.10.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Dakle, što se golmana tiče, tu je Dominik Livaković siguran na 'jedinici'. U obrani će Dalić zaigrati s četvoricom, na pozicijama stopera su Joško Gvardiol i Josip Šutalo, na lijevom beku Borna Barišić, a na desnom Josip Stanišić. Kao alternacija za Barišića je Borna Sosa, ali Barišić je trenutno u puno boljoj formi, a i igra se u njegovom Osijeku.

Vezni je red standardan, Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić su 'zabetonirani', a u napadu će biti promjena. Na lijevom krilu je povratnik u reprezentaciju Josip Brekalo, desno bi trebao krenuti Mario Pašalić, a u samom vrhu napada svoje će mjesto zauzeti Petar Musa.

* više statistika OVDJE

'Brekalo igra dobro u Fiorentini, a najbolje igra na lijevoj strani. Sad mu se tu potpuno otvorilo. No imamo za tu stranu i Majera i Vlašića. Pašalić je igrao jako dobro kad god smo ga stavili na desnu stranu, ima odgovornost i disciplinu, a ulazi u završnicu. Njega vidimo na toj poziciji. U napadu imamo Musu i Belju, Musa je u prednosti i mislim da mu je ovo idealna prigoda', otkrio je izbornik Dalić.

Prema svemu sudeći, ovo je 11 igrača koji će večeras istrčati protiv Turske na Opus Areni u Osijeku:

Livaković – Stanišić, J. Šutalo, Gvardiol, Barišić – Modrić, Brozović, Kovačić – Pašalić, Musa, Brekalo.

'Nemam što biti zabrinut, vjerujem igračima koji su tu. Imat ćemo sjajnu atmosferu i veliku podršku. Bitno je da cijela ekipa igra obranu, a da ne ovisimo o četiri igrača. Tu smo jako dobri s dva mlada igrača koji izrastaju u svjetske igrače, Gvardiol i Šutalo. Na bokovima imamo po dva rješenja. Možemo biti zadovoljni kako svi oni igraju, na čelu s Livakovićem, koji je također u odličnoj formi', zaključio je izbornik Dalić.

Standings provided by Sofascore