Ples kuglica

Zlatko Dalić jako je zadovoljan ždrijebom, ali analitičari ipak zaključili da Srbija ima više šanse za odlazak na Euro; evo zašto!

10.10.2022 u 09:13

Bionic
Reading

Bilo je dosta reakcija nakon ždrijeba skupina za Europsko prvenstvo 2024. godine, a posebnu pažnju izazvali su analitičari kada su govorili o Hrvatskoj

Kao što je poznato, hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u skupini D, a protivnici će joj biti Wales, Armenija, Turska i Latvija. U prvi tren se to čini dosta laka skupina u odnosu na druge, jer ipak su izabranici Zlatka Dalića izbjegli iz jakosnih skupina moćne momčadi kao što su Francuska, Engleska, Norveška, Ukrajina i Švedska. Kada je četvrta jakosna skupina (pot) u pitanju, ždrijeb je Hrvatskoj donio Tursku, zasigurno najtežeg mogućeg protivnika.

Dodajmo da će Europsko prvenstvo izboriti dvije najbolje reprezentacije iz svake od deset grupa.

'Mislim da možemo biti zadovoljni grupom koju smo dobili. Izbjegli smo reprezentacije koje smo htjeli izbjeći, pogotovo one iz druge jakosne skupine. Ako pogledamo tu četvrtu skupinu, dobili smo Turke, koji su nezgodna ekipa, ali mi smo optimisti i favoriti u našoj grupi', kazao je nakon ždrijeba hrvatski izbornik Zlatko Dalić, dodavši:

'Imamo Wales, koji nam je poznanik iz prošlih kvalifikacija. Jedan problem koji će se javiti su daleka putovanja, ali moramo se dobro pripremiti i moramo respektirati naše protivnike i pogotovo napraviti analizu Latvije i Armenije, reprezentacija koje nam baš nisu puno poznate.'

No ako se pita analitičare, neke su reprezentacije zaista imale sreće, a tu pogotovo misle na Srbiju, koja je u ždrijeb ušla iz druge jakosne skupine (pota).

Naime, prema analizi We Global Footballa, Hrvatska ima manje šanse za prolazak od Srbije. Prema njihovom izračunu, imamo 91,48 posto šanse za odlazak na Euro, a Srbija 98,32 posto. Daleko najveće šanse imaju Portugal i Danska...

Podsjetimo, Srbija je u ždrijebu izbjegla najteže moguće protivnike, a skupini su uz nju još Mađarska, Crna Gora, Bugarska i Litva.

I hrvatski analitičar Tomislav Globan je ubrzo nakon ždrijeba objavio na Twitteru rečenicu koja otkriva koliko je Srbija zapravo imala sreće:

'Srbija iz drugog pota ima više šansi za plasman od nas iz prvog pota.'