omiljeni izbornik

Zlatko Dalić iskreno o vjeri u sebe i odnosu s igračima, a otkrio je i nepoznat detalj o njima

21.09.2018 u 15:57

Bionic
Reading

Njegovo ime u nogometnoj ludnici i euforiji koja je ovoga ljeta zahvatila zemlju upisalo se kao sinonim za psihološku stabilnost i upornost, a svoja razmišljanja o pobjedničkom mentalitetu omiljeni je izbornik nacije Zlatko Dalić podijelio i na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu u Rovinju, otkrivši kako je svakome igraču pristupao individualno, bez agresije, i ne mijenjajajući njegove navike

Zlatko Dalić karijeru je počeo kao obrambeni vezni igrač Troglava iz Livna. Igrao je za splitski Hajduk, vinkovačku Cibaliju, podgoričku Budućnost, mostarski Velež te varaždinski Varteks. Od 2005. godine radio je kao trener, među ostalim i u Saudijskoj Arabiji. Ipak, najveći je uspjeh postigao ovoga ljeta u Rusiji, gdje se hrvatska reprezentacija okitila srebrnim medaljama na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

'Mnogo toga se promijenilo od Svjetskog prvenstva, od mira i nirvane došlo je do potpune promjene fokusa prema nama. Ono što je bitno je ostati isti', otkrio je Dalić zbivanja u posljednja dva mjeseca.

Govoreći o motivima prihvaćanja izborničkog mjesta, rekao je kako je situacija bila neugodna i teška.

  • +8
Zlatko Dalić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Na kraju krajeva, ne bi me ni zapalo da je bilo bolje', kaže Dalić te dodaje kako nije dvojio niti trenutka oko prihvaćanja poziva.

'Ako čovjek nema ciljeva u životu, neće ništa napraviti. A ja sam htio biti hrvatski izbornik, vjerovao sam u igrače i u sebe', tumači.

Kako je pojasnio, Hrvatska je imala sjajne igrače, no rezultat nije bio adekvatan. Trebalo je naći način kako napraviti rezultat, a posao se nije svodio na to da se igrače nauči igrati nogomet.

  • +28
Weekend Media Festival 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Posao je bio druge prirode, napraviti od njih homogenu grupu sa zajedničkim ciljem', objašnjava izbornik te dodaje kako se na agresivan način nije moglo napraviti ništa.

'Nijednu odluku nisam donio, a da nisam razgovarao s igračima i pitao ih za mišljenje jer sam im vjerovao. To je raslo i iz dana u dan išlo sve bolje i bolje', kaže Dalić koji nije previše proučavao psihologiju sportaša nego se oslanjao na vlastito iskustvo.

'Na kraju su oni bili ti koji su vukli mene', ističe. Kako kaže, nije mijenjao navike igrača i svakome je pristupao - individualno, objašnjavajući mu razloge zbog čega je nešto odlučeno.

'Vrlo je lako za jednu lošu utakmicu ili dan sve upropastiti, ali treba to sačuvati i ujediniti. Ta pozitiva je bila moj cilj', objašnjava Dalić. Naravno, bio je tu i slučaj Nikole Kalinića koji Dalić smatra svojim porazom.

'Nisam ga uspio uvjeriti u svoju ideju i svoje poštene navike, no morala se donijeti odluka i presijeći', kaže Dalić kojemu je u samom natjecanju najbitnije bilo ići korak po korak, uz isključivi fokus na trening i utakmice.

Što dalje? Iako je prethodno donio odluku da nakon prvenstva neće ostati na klupi, predomislio se posvjedočivši pozitivi koja je obuzela Hrvatsku.

'Moramo naći novu energiju i snagu, ono što je bio Rebić na Svjetskom prvenstvu, moramo naći za ove kvalifikacije', otkrio je planove, dodavši kako ga ništa neće uzdrmati, dok god ima podršku igrača, a sudbina trenera je takva da ga mogu 'sutra smijeniti', no s tim problema - nema.