UDRUGE UJEDINJENE

Želimo zakon o huliganima, a ne o navijačima

27.01.2009 u 09:36

Bionic
Reading

Koordinacija od devet hrvatskih navijačkih udruga u zagrebačkoj dvorani Strasbourg u pet minuta do 12 sati iznijela je svoje prijedloge vezane uz novi izgled Zakona o navijačima

Navijačka unija (Armada, BBB, Demoni, Funcuti, Kohorta, Torcida, Tornado, Ultras, White Stones) naglasila je kako su mjesto i vrijeme namjerno odabrani, jer je krajnje vrijeme da se i njih sasluša, te da će u slučaju novog pooštravanja spomenutog zakona, predviđenog za sljedeću sjednicu sabora, Vladu Republike Hrvatske tužiti Sudu pravde u Strasbourgu.

Izdvojili su 11 točaka novog prijedloga zakona, koje će u utorak iznijeti i nadležnom saborskom odboru, a sukus njihova obraćanja je da izgled i provedba zakona upućuju na to da nije riječ o borbi protiv huligana, već protiv čitavog navijačkog korpusa. Pozivajući se na policijske podatke, smatraju da je meta 20.000 ljudi, a ne raspon od 200-400 prijestupnika u njihovim redovima.

Prenose kako su od Ustavnog suda dobili rješenje u protuustavnosti 'mjere opreza', koju navijač može dobiti i bez da bude optužen za djelo koje ga se tereti.

'Ti ljudi prilikom svake utakmice moraju se javljati policiji, oduzimaju im se putovnice i u prosječnoj sezoni navijač jačeg hrvatskog kluba provede ukupno 20 dana godišnje u zatvoru, a da nikada nije morao vidjeti suca za prekršaje, dok se tom istom hrvatskom putovnicom služi pola europske mafije', govori u ime koordinacije Thomas Bauer.

Kažu kako će se boriti protiv izjednačavanja čina paljenja baklje s njezinim bacanjem u teren, kao i novom stavkom prema kojoj će policija proizvoljnom procjenom moći oduzimati šalove i kape (ne moraju biti navijački) jer se tim odjevnim predmetima može sakriti lice. Smeta im i što se zabrana točenja alkohola odnosi samo na sektore s jeftinijim ulaznicama, dok se u ložama nesmetano pije.

Ogorčeni su i zbirkom podataka o navijačima, koje se ustupljuju i inozemnim policijama a sadrže i pojedince koji nisu osuđeni, dok se takva praksa ne smije provoditi s DNK podacima osuđenih kriminalaca. Traže i da se jasno definira govor mržnje.

'Potrebna je opsežna edukacija policije, redara i novinara kako bi se izbjegle situacije s tekućeg rukometnog SP-a. U Splitu je onemogućen ulaz navijaču sa zastavom s početnim bijelim poljem, grbom koji datira iz 17. stoljeća, dok su u Poreču navijači Srbije koristili sve moguće inačice svoga barjaka. Ovo i sve gore navedeno ne krši prava huligana, već svakog navijača.'

Naglašavaju i kako su se posljednji ozbiljniji neredi na hrvatskim sportskim borilištima dogodili na finalu kupa između Hajduka i Dinama prije gotovo osam godina, a da su u međuvremenu donesene tri varijante Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, službenom nazivu zakona o navijačima.

U slučaju da zakon, unatoč njihovim naporima, ipak bude izglasan u Saboru, najavljuju novo obraćanje javnosti za mjesec dana. Naglašavaju kako su i dalje otvoreni za dijalog, no ako i dalje budu onemogućivani u pokušajima da sudjeluju u javnim raspravama, ustrajat će na tužbi u Strasbourgu.

Neslužbeno se čulo i kako će u tom slučaju u trećem proljetnom kolu HNL-a (dakle 21. kolo) biti održan bojkot utakmica od strane svih navijačkih skupina, te da je u tom terminu vrlo vjerojatan novi navijački posjet Vukovaru, koji u koordinaciji žele da postane tradicionalan.