odlučeno u zÜrichu

Ždrijeb dodatnih kvalifikacija Hrvatskoj donio okršaj s Grčkom!

17.10.2017 u 14:11

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija ovog utorka u Zürichu saznala je da će u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u studenom igrati protiv neugodne Grčke. U prvoj utakmici naši će biti domaćini na Maksimiru...

Naša izabrana vrsta impresivnom pobjedom u Kijevu ostala je pod vodstvom Zlatka Dalića u igri za plasman na svjetsku nogometnu smotru, a ovog utorka napokon je saznala i ime svog protivnika u dodatnim kvalifikacijama.

  • +17
Hrvatska Ukrajina 2:0 Izvor: Reuters / Autor: VALENTYN OGIRENKO

Hrvatska je zajedno s Italijom, Švicarskom i Danskom bila prilikom ždrijeba u Zürichu u ulozi nositelja, a potencijalni protivnici bili su Sjeverna Irska, Švedska, Irska i Grčka.

Naši su izvukli grčku nogometnu reprezentaciju s kojom nemaju mnogo lijepih iskustava iz prošlosti, a pobijedili su ju samo jednom u kvalifikacijama za SP 1998. godine, uz poraz i dva remija u službenim susretima. U sjećanju ostaje i to što je Hrvatska pod vodstvom Bilića ostala iza Grčke u kvalifikacijama za Euro 2012. godine, no valja naglasiti i da je momčad koju vodi Michael Skibbe bila najslabije rangirana od svih sudionika ždrijeba, što nije slučajnost, jer je u prethodnom ciklusu kvalifikacija za Euro završila zadnja u svojoj grupi, uz dva poraza od Farskih Otoka.

Grčka je dodatne kvalifikacije za SP izborila drugim mjestom ispred Bosne i Hercegovine koju je nadmašila tek u završnim susretima grupne faze. Pobijedila je u samo pet utakmica, uz četiri remija i jedan poraz. Protiv Belgije i BiH, glavnih rivala u skupini H nije niti jednom trijumfirala.

Zanimljivo, predsjednik HNS-a Davor Šuker u ponedjeljak je izjavio da nikako ne želi dvoboje s Grčkom u dodatnim kvalifikacijama.

Ždrijeb je također spojio Sjevernu Irsku i Švicarsku, Dansku i Republiku Irsku te Švedsku i Italiju.

Podsjetimo, Hrvatska još nikad nije izgubila u ovoj fazi natjecanja niti u kvalifikacijama za svjetsko, niti za europsko prvenstvo. Prolazili su naši dalje u četiri navrata, protiv Ukrajine (1997.), Slovenije (2003.), Turske (2011.) i Islanda (2013.).

Hrvatska nogometna reprezentacija će prvi susret dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igrati u Zagrebu 9. studenoga, a uzvrat 12. studenoga. Oba ogleda na rasporedu su u 20.45 sati.