PH U BOKSU

Zadar postaje boksačka metropola!

17.04.2013 u 13:27

Bionic
Reading

U modernoj zadarskoj dvorani Višnjik počinje Prvenstvo Hrvatske u boksu (18-21. travnja. Osobitu pažnju privlači činjenica kako je to prvo natjecanje u otvorenom (ex olimpijskom) boksu bez kaciga u cijeloj Europi, dakle svojevrsna revolucija za svjetski boks!

Stoga je u Zadar jučer stigla delegacija AIBA-e sa svih strana svijeta: Brazilac i Rus koji će paziti da u ozračju velikih promjena (skidanje kaciga i promjena sustava bodovanja) sve proteče kako treba, te doktor iz Medicinske komisije AIBA-e koji će uz ring nadgledati rad hrvatskih liječničkih ekipa.

Ovo prvenstvo obara sve rekorde masovnosti. Za razliku od prošlogodišnjeg šampionata u Puli, gdje je nastupilo 46 seniora, sad je u muškoj seniorskoj konkurenciji pristiglo više od 80 prijava, što je rekordan broj. Tome treba pridodati još i brojne boksačice i kadete, jer se uz šampionat za seniore održava i prvenstvo za boksačice, te za kadete.

BEPO FILIPI
Pripremio sam se odlično, kao zmaj, a nosit će me i atmosfera i domaći navijači

Najveća uzbuđenja i najatraktivnije borbe očekuju se u teškoj kategoriji, do 91 kilogram. Naime, uz aktualnog državnog prvaka Marka Čalića, na prvenstvu nastupa i domaći borac Bepo Filipi, boksač zadarske 'Zlatne rukavice', inače organizatora prvenstva.

'Nedavno sam izgubio od Čalića u Zagrebu, u finalu međunarodnog turnira 'Zlatko Hrbić', ali mislim da će ovaj put u Zadru, ako se sastanem s Čalićem, biti drugačije. Pripremio sam se odlično, kao zmaj, a nosit će me i atmosfera i domaći navijači!'

Tek jučer je kao bomba u boksačkim krugovima odjeknula vijest da je poznati zagrebački boksač Hrvoje Sep iz kluba 'Leonardo' promijenio kategoriju, odnosno da na ovom prvenstvu neće boksati u kategoriji do 81 kilogram, nego u teškoj, do 91 kilogram!

Sep je inače u sjajnoj formi, ove godine u sklopu WSB-a, poluprofesionalne boksačke lige, već je pobijedio upravo prvaka Marka Čalića, a prošlog vikenda ostvario je još jednu vrijednu pobjedu. U Ciudad de Mexicu, naime, trijumfirao je nad odličnim domaćim boksačem, te se tako napunio samopouzdanjem za zadarski nastup.


Sepov iznenadni dolazak među teškaše svakako je još jedan problem za Bepa Filipija, kojem poruku izazova šalje i sjajni splitski boksač Marin Mindoljević (19).

'Sparirao sam s Filipijem, i nije mi mogao ništa. Značajno sam viši od njega i uopće mi nije uspio prići, a ne vjerujem da je na sparingu čuvao neku 'specijalku' baš za prvenstvo. Ako se susretnemo u Zadru, sigurno ću ga pobijediti,' najavljuje teškaški tinejdžer iz kluba 'Marjan'.

Raspored prvenstva

četvrtak - od 16 sati kvalifikacije
petak - u 11 sati službena konferencija za tisak, od 16 sati četvrtfinala, 18 sati službeno otvaranje prvenstva
subota - od 16 sati polufinala
nedjelja - od 11 sati finala (uz prisutnost kamera HTV-a)

Ne smije se zaboraviti ni kvalitetnog zagrebačkog boksača Tomu Kadića, koji također želi u finale, a ukupni broj prijavljenih boksača u “teškoj” je toliki da će osvajač zlatne medalje morati pobijediti u čak četiri meča na ispadanje!

Teška kategorija će možda donijeti dvoboj državnog prvaka Filipa Hrgovića i zvijezde u usponu, 19-godišnjeg splitskog borca Josipa Granića, koji se prošle godine uspio plasirati u četvrtfinale svjetskog juniorskog prvenstva u Armeniji.

Srednja kategorija mogla bi ponuditi reprizu meča između Luke Tomića i Sanjina Pola Vrgoča s ovogodišnjeg finala u kick-boksu. Tada je pobijedio Tomić, a u boksu je ipak favorit Vrgoč.

Velter nudi mogući obračun Šibenčanina Mate Rudana i legendarnog boksačkog veterana Borne Katalinića, koji je titulu prvaka Hrvatske osvojio čak 10 puta! Može li i do jedanaestog zlata, vidjet ćemo u 'Zadru'.

Jake snage, predvođene Stipanom Prtenjačom, najboljim borcem turnira 'Zlatko Hrbić', šalje trenutačno najtrofejniji hrvatski klub 'Sesvete', koji puca na nekoliko zlatnih medalja, a tu su i BK 'Pula', BK 'Osijek', BK 'Marjan', BK 'Leonardo' itd, za prvenstvo Hrvatske svi šalju najbolje koje imaju!

Gospodin Petar Knežević, predsjednik kluba 'Zlatna rukavica', obećava kako će ovo prvenstvo postaviti nove standarde u hrvatskom otvorenom boksu:

'Osigurali smo lijepu, modernu dvoranu Višnjik, dobili svu moguću pomoć zadarskih gradskih struktura kojima zahvaljujemo, kao i brojnim sponzorima. Očekujemo velik odaziv publike, a pripremili smo i neka iznenađenja. Primjerice, u polufinalnim i finalnim mečevima runde će najavljivati atraktivne hostese. Trudit ćemo se da ovo prvenstvo ostane zapamćeno!'

Ne sumnjamo u to da će ovo prvenstvo biti najbolje do sada, na ponos hrvatskog boksa koji sve bolje kotira u svijetu!