POČETAK OD NULE

Vukovarski viceprvaci Europe i nastavljena tradicija

06.11.2016 u 08:24

Bionic
Reading

U konkurenciji fizički atraktivnijih sportova šah je u Vukovaru uvijek imao svoju stabilnu poziciju. Velika tradicija ostala je u almanasima, a uz Dunav su krenuli u stvaranje novih generacija. Tportal.hr vam nudi feljton sa sportskim pričama iz obnovljenog grada među kojima je svoje mjesto pronašao i šah

SPORTSKI FELJTON

Uoči 25. obljetnice vukovarske kalvarije tportal.hr vam nudi feljton sa sportskim pričama iz obnovljenog grada koji sugerira to da na krajnjem istoku Hrvatske i dalje funkcionira rasadnik vrhunskih sportaša te klubova koji preživljavaju i čekaju bolje dane. Sve priče pročitajte OVDJE.

Prije rata u Vukovaru su djelovala dva velika šahovska kluba, Sloga i Borovo. Iz tih su inkubatora izišla značajna imena poput Mladena Palca, Zlatka Klarića, Zlatka Ilinčića, Zdenka Jukića, Denisa Rosandića i drugih. Najstariji živući gradski šahist je Stjepan Feger, a mirna, romantična priča prekinuta je kao i sve drugo u gradu te krvave 1991.

Hrvatski dio šahista osnovao je u progonstvu ŠK Borovo Vukovar '91 i krajnje respektabilna ekipa (Bareev, Tukmakov, Hulak, Palac, Dizdar, Zelčić) u Budimpešti je na svojevrsnoj šahovskoj Ligi prvaka 1996. izgubila s trijesnih 3.5 - 2.5 od ruskog Kazana. Tu je počela ruska klupska dominacija, a izbjeglički klub se malo zatim ugasio. Blizu nastupa za Vukovarce je bio i slavni Gari Kasparov, veliki prijatelj Zlatka Klarića. No, počasni član kluba i šampion koji je glasno zagovarao hrvatsku neovisnost (danas je nositelj hrvatske putovnice) nije nastupio iz obiteljskih razloga i finale je izgubljeno.

Tri godine nakon reintegracije Podunavlja osnovan je i danas aktivni ŠK Vukovar 91 koji broji oko 100 članova od čega 20 djece. Školovanje je besplatno, a momčad nastupa u prvoj hrvatskoj ligi.

'Djeci ne uzimamo ništa jer to u današnje vrijeme kod nas skoro da nije ni pristojno. Interes postoji, oslanjamo se na domaće snage i cilj je zadržati se u A1 ligi. Optimistični smo, ima 'dobrog materijala' među djecom i nekako uspijemo namaknuti potrebnih 20-ak tisuća eura godišnje. Pomažu grad i neki sponzori, snalazimo se,' kaže predsjednik kluba Mario Zovko.

'Zadnju sezonu u prvenstvu smo završili kao osmi, a u brzopoteznom šahu 2013. i '14. godine osvojili smo treća mjesta u državi što je najveći uspjeh kluba. Naša nekadašnja članica Tamara Ljikar bila je trostruka omladinska prvakinja Hrvatske i polako stvaramo svoju tradiciju dostojnu bogate vukovarske šahovske priče,' poručuju iz kluba s vukovarske Lijeve bare.