KAMO JE OTIŠAO ĆIRO

Vrh kineskog nogometa upleten u kriminal?

21.01.2010 u 13:54

Bionic
Reading

Kineska policija privela je predsjednika Kineskog nogometnog saveza i još dvojicu viših dužnosnika u sklopu istrage o namještanju utakmica, javljaju u četvrtak kineski mediji

Policijska istraga o namještanju utakmica u sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning dovela je do toga da se prošli mjesec na ispitivanje privede šef CFA Nan Yong i njegov zamjenik Yang Yimin. Policija također ispituje Zhanga Jianqianga, bivšeg sudačkog dužnosnika koji je sada zadužen za kineski ženski nogomet.

'The Beijing Times' piše da je policija na ispitivanje privela i Jia Xiuquana, bivšeg trenera vodećeg kineskog kluba Shanghai Shenhua. Navodno je u zadnja dva mjeseca privedeno još 20-ak osoba među kojima su neki igrači i dužnosnici.

Krajem prošle godine kinesko ministarstvo za javnu sigurnost imenovalo je četiri bivša igrača, trenera i dužnosnika koji su uhićeni zbog manipuliranja domaćim nogometnim utakmicama. Ministarstvo je dodalo tada da se sumnja da su se uhićeni kladili i preko stranih kladioničarskih web stranica.

Kineski nogomet je obilježen nemirima navijača, kockanjem i namještanjem utakmica. Većina oblika kockanja u Kini je ilegalna osim državne lutrije i nekih manjih kladionica na konje u pojedinim područjima zemlje.