ČELNIK SAVEZA

Vrbanović o povlačenju sa Svetica i zaobilaženju Eura

23.01.2014 u 10:59

Bionic
Reading

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović priznao je gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV-u da rekreativci više neće imati prioritet u korištenju Svetica kada se izgradi nogometni centar. A to bi, rekao je Vrbanović, trebalo biti do kraja ove godine, najkasnije do proljeća 2015. godine. No splitski gradonačelnik Ivo Baldasar kontrirao je Vrbanoviću tvrdeći da je Vlada spremna podržati kandidaturu Splita

'Rekreativci će moći i dalje koristiti Svetice, ali u terminima u kojima sportski tereni budu slobodni. Da, do sada nije to tako bilo, ali vrhunski sport će imati prednost. Tamo će ipak biti vrhunska sportska borilišta u koja ćemo uložiti velik novac. Koliko će biti mjesta za rekreativce? To ne znam, ne mogu to sada reći', rekao je Vrbanović u emisiji 'Veto'.

Prema njegovim procjenama, radovi bi trebali početi na ljeto, najranije u lipnju.

'Nakon što Skupština odobri sve, UEFA bi nam u roku od tri do četiri mjeseca trebala dati novac iz svojih fondova za izgradnju nogometnog centra, a do tada bismo izabrali izvođača koji bi u šest mjeseci mogao izvesti sve potrebne radove', rekao je Vrbanović.

Cijeli projekt vrijedan je pet do šest milijuna eura i Vrbanović je ponovio da bi cijeli iznos dala UEFA te se iz gradskog proračuna ne bi povukla ni lipa.


Zato, smatra Vrbanović, HNS ne treba plaćati najam za Svetice.

'Kome ćemo plaćati najamninu? Pa mi ulažemo velik novac u zapušteni kompleks i to zauvijek ostaje Zagrebu', rekao je Vrbanović tvrdeći da je procedura potpuno poštovana.

Kako je kazao, nema ništa sporno u činjenici da su prvo dobili Svetice ugovorom na privremeno korištenje i da su, dva dana uoči natječaja, predstavili svoj projekt kao da natječaj nije ni potreban.

'Zaista imamo najbolju ponudu, a ako netko misli da ima bolju, mi ćemo se povući', ponovio je Vrbanović nekoliko puta u emisiji 'Veto'.

Kaže da projekt već postoji i da će idejno rješenje predstaviti gradskim zastupnicima za 10 do 15 dana, kada im Bandić potvrdi da su dobili natječaj.

'Vidjet će svi sve. Planiramo izgraditi četiri nogometna terena, bacališta za kuglu, disk i koplje, na atletskoj stazi ispod tribine bit će prostori za svlačionice za atletičare, uredi, nogometno učilište, nogometna akademija, dijagnostički centar, ambulanta, a na drugoj strani i svlačionice za nogometaše', otkrio je Vrbanović.

No nigdje nije spomenuo atletsku dvoranu koju je kao uvjet postavio predsjednik Skupštine Darinko Kosor.

'Nigdje ne piše da treba biti atletska dvorana. Kosor to zahtijeva? Odlično, tko će to platiti? Mi? Nova dvorana košta milijun eura i nju možemo graditi tek u drugoj fazi i to samo ako bude novca', rekao je Vrbanović dodajući da su, ukoliko dvorana bude uvjet izgradnje, spremni povući se iz projekta.

Vrbanović se dotaknuo u emisiji 'Veto' i pitanja stadiona u Zagrebu i Poljudu te kandidature Hrvatske za Europsko prvenstvo 2020. koje će se igrati u više gradova. Po njemu, ne trebamo očekivati da će se Euro 2020. igrati u Hrvatskoj. Razlog za to vidi u Vladi i Ministarstvu obrazovanja i sporta.

'Po mojim informacijama, ukupno 36 zemalja je uputilo ponudu za domaćinstvo utakmica Eura 2020. Od toga njih 80 posto ima izgrađene stadione. Oba naša grada, i Zagreb i Split, su u jednakoj poziciji. Ali nama po Zakonu o sportu treba garancija Vlade. Nažalost, Vlada nije spremna ući u takvu avanturu jer treba 100 milijuna eura za izgradnju ili obnovu stadiona u Zagrebu ili Splitu. Ja se bojim da je to tako i da će nas Euro 2020. ipak preskočiti', rekao je Vrbanović.

U emisiji 'Veto' mu je odmah odgovorio Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita.

'Nije istina da nam treba 100 milijuna eura, već 100 milijuna kuna. Vlada je apsolutno spremna dati garanciju, pa to su rekli i ministar Jovanović i premijer Milanović. Vlada podržava obnovu Poljuda i imamo sve preduvjete za kandidaturu', rekao je Baldasar u emisiji 'Veto'.