A KAKO JE TEK NAVIJAČIMA

Vozači Formule 1 o novim pravilima: I nama je komplicirano...

03.03.2016 u 16:39

Bionic
Reading

Većina vozača formule 1 protivi se novom sustavu kvalifikacija za utrke, koji bi se trebao primjenjivati od ove sezone

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) je krajem veljače donijela odluku o promjeni sustava kvalifikacija i nova pravila bi trebala stupiti na snagu prije prve ovogodišnje utrke, 20. ožujka u Australiji. Međutim, vozači smatraju kako će novi sustav biti kompliciran i za sudionike, ali i za gledatelje.

Kvalifikacije će i dalje biti podijeljene u tri faze. Prva 'runda' će trajati 16 minuta, a nakon sedam minuta ispast će najsporiji vozač. Svakih narednih 90 sekundi ispast će idući najsporiji vozač. Nakon što sedam vozača ispadne, preostalih 15 će voziti drugu rundu kvalifikacija. Ona će trajati 15 minuta, a nakon šest minuta ponovo se ispasti onaj s najlošijim rezultatom.

Potom će svakih narednih 90 sekundi ispasti po jedan najsporiji vozač. Sve dok ne ostanu osmorica koja će voziti u zadnjoj kvalifikacijskoj rundi.

Treća runda kvalifikacija bit će najkraća i trajat će 14 minuta. Nakon pet minuta ispada najsporiji, a potom će svakih 90 minuta ispadati po jedan. U posljednjih 90 sekundi ostat će dva najbolja vozača, koja će se boriti za 'pole position'.

'Mislimo da bi nove promjene mogle poremetiti pravila, a navijačima će biti teško razumjeti što se događa na stazi. Za nas vozače je već komplicirano, pa mislimo da će navijačima biti još teže. Dosadašnji način kvalifikacija je bio vrlo dobar i nema ga potrebe mijenjati', kazao je pilot Force India-Mercedes Sergio Perez. Njegovo mišljenje dijele i Kimi Raikkonen, Jenson Button, Nico Rosberg...

Predstavnici vozača u srijedu su razgovarali s čelnicima formule 1 i nagađa se kako bi Bernie Ecclestone uvođenje novog sustava kvalifikacija mogao odgoditi do 15. svibnja i utrke u Španjolskoj.

Vozač Williams Martini Racinga Valtteri Bottas smatra kako je odluka o promjeni kvalifikacija čudna.

'Nisam čuo da se netko žalio na stari sustav. Prihvatit ću svaku promjenu, ali ne znam koja je svrha', dodao je Bottas.

Nova sezona Formule 1 počinje 20. ožujka, Velikom nagradom Australije u Melbourneu.