degradacija guma

Vozači Formule 1 napokon dobivaju ono što su tražili: Zbogom utrkama s 'pola gasa'

19.07.2019 u 12:56

Bionic
Reading

Formula 1 napustit će ideju utrkivanja na gumama s visokim stupnjem degradacije od 2021. godine, zbog čega će vozači biti iznimno zadovoljni jer im je dojadilo voziti s 'pola gasa' kako bi mogli samo s jednim ulaskom u boks doći do cilja…

Nakon što se nastavila dominacija Mercedesa u 2019. godini, čelni ljudi Formule 1 svjesni su da su potrebne radikalne promjene koje bi trebale spasiti utrkivanje.

  • +3
Formula 1, Velika nagrada Britanije Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Skica novog tipa bolida koji bi trebao omogućiti blisko utrkivanje je već osmišljena, a sprema se i novost po pitanju guma, kojom će vozači biti iznimno zadovoljni.

Naime, ideja guma s visokom degradacijom koja je zaživjela dolaskom Pirellija u sport bit će napokon napuštena. Umjesto da omogući više pretjecanja, dovela je do toga da ih bude manje, jer su se gume više trošile tijekom bliskog praćenja bolida, a vozači su morali voziti s 'pola gasa' kako bi ih sačuvali, na što se već dugo bune.

'Želimo gume uz koje će se vozači mogući boriti bez degradacije i neće im dati tek kratak period mogućnosti da napadnu,' izjavio je Nikolas Tombazis, čovjek zadužen za tehničke promjene FIA-e.

'Tražili smo od Pirellija krivu stvar. Visoka degradacija nije bio put kojim smo trebali krenuti,' dodao je tehnički delegat Pat Symonds.

Sve utrke nove sezone Formule 1 ekskluzivno možete u HD kvaliteti gledati na MAXtv-u (Arenasport 2). Više informacija OVDJE.

Nažalost, promjena bi trebala stupiti na snagu tek 2021. godine, kada FIA sprema čitav set novosti u Formuli 1. Vozači će time dobiti šansu pritiskati u svakom krugu maksimalno tijekom utrkea ta bi promjena mogla otvoriti vrata i povratku ulijevanja goriva, što bi dalo dodatne taktičke opcije natjecateljima na stazi…