DOBIO ŠTIMCA 25:24

Vlatko Marković ostaje na čelu HNS-a

17.12.2010 u 12:38

Bionic
Reading

U zagrebačkom Westinu završila je izborna skupština HNS-a, a svakako najvažnija točka dnevnog reda bio je izbor predsjednika saveza. Nakon tajnog glasanja Vlatko Marković pobijedio je Igora Štimca s 25:24

Već prije nego je izborna sjednica počela bilo je razmimoilaženja, jer ostalo je nejasno tko će predstavljati NS Dubrovačko-neretvanske županije. Naime, pojavila su se tri predstavnika, Krešimir Vejić, Tomislav Jurjević i Mato Previšić. Međutim, Krešimir Vejić, morao je čekati odluku verifikacijske komisije jer prema posljednjoj odluci Skupštine istog nogometnog saveza upravo on je trebao biti zastupnik. Međutim na HNS-ovoj listi nalazio se Mato Previšić. U tijeku je sastanak verifikacijske komisije, pa će se vidjeti tko će dobiti pravo glasa.

U trenutku kada je skupština trebala početi, došlo je do prvog incidenta, zastupnik NS zadarske županije Reno Sinovčić nasrnuo je na Matu Previšića, spornog delegata NS Dubrovačko-neretvanske županije, a Štimac je inzistirao da ga se sa Skupštine izbaci. Potom se iz zadnjeg reda obratio i Zdravko Mamić koji je Štimcu odbruiso - 'Nećeš dobiti, kriminalče', a potom je i tražio da dođe policija kako bi se uveo redu u dvorani.


'Postoji dvije vrste nasilja. Fizičko nasilje koje je puno manje opasno i pravno nasilje koje je sada unutra na snazi. Točnije, to treba nazvati silovanjem prava i ako gospodin Previšić bude glasovao na ovim izborima rad u hrvatskom nogometu nema više nikakvog smisla', rekao je predstavnik zadarske županije Reno Sinovčić.

Zanimljivo je istaći kako su fotografi izbačeni kako ne bi snimali kaos koji se dešava u Westinu.

Nakon natezanja, Srebrić je oko 13.15 sati ipak uspio otvoriti Skupštinu.

Prigodu da otvori Skupštinu dobio je Vlatko Marković.

'Borba se pretvorila u nešto što ne može služiti nas čast nikome od nas jer bilo je puno podmetanja, ružnih stvari, tužbi, teških riječi. Nogomet ne postoji zbog nas, nego mi zbog nogometa. Županije su se opredjelile, i ako će se poštivati demokratska načela, Vlatko Marković ostat će predsjednik a ja ću Savez predati u ruke brončanih koji su nas oduševljavali, počev od Davora do drugih izvanrednih momaka. Moramo se nastaviti boriti za nogomet'.

Igor Štimac je zatražio da u radnom tijelu ima svoje ljude, jer i on je legitimni kandidat za predsjednika. A za dva člana predsjedništva predložio je Josipa Šarića (ŽNS Vukovarsko-srijemski) i Darko Jergovića (ŽNS Istre).

'Nije regularno da se radno predsjedništvo formira prije nego verifikacijska komisija donosi odluke', inzistirao je Igor Štimac koji je, zbog predstavnika Uefe, i obraćao na engleskom jeziku.

Glasovalo se na amandman Igor Štimca, no već prvi njegov prijedlog nije prošao jer dobio je 23 glasa, dok se s 25 glasova zastupnika izglasalo povjerenje za radno predsjedništvo.

'Hrvatski nogomet je poseban fenomen, cijeli svijet pozna vaše nogometaše, trenere, uspjehe'. Kvalitetu vaše reprezentacije koja je među deset na svijetu. Svatko zna da Hrvatska stvara vrhunske igrače, a li ne samo zbog talenta već i zbog dobrih škola, radom i domoljubljem te napornim radom trenera. Ovo se samo ne odnosi na igrače i trenere, nego ina HNS koji je iznimno poštovan u Uefi jer vaš predsjednik i ostali članovi rade dobar posao u Uefi. Hrvatska je pozitivan primjer za sve nas u Slovačkoj, ali i druge male i srednjevelike zemlje, jer kako Hrvatska može stalno biti uspješna i postizati odlične rezultate. U ime Uefe želim se zahvaliti predsjedniku Markoviću za ukupan posao koji su učinili u klubovima, županijskim savezima i za sve što su učinili za europski nogomet. Želim vam da mirno privedete ovu skupštinu kraju', naglasio je član Uefe František Laurinec.

Nakon sastanka verifikacijske komisije Ante Vučemilović je stigao pred zastupnike i iznio zaključke, što znaći koji će delegati imati pravo glasovati.
 Naravno, najviše se obrazlagalo stanje u ŽNS Dubrovačko-neretvanskoj. Vučemilović je potvrdio da na Skupštini imaju pravo sjediti, legalno izabrani na skupštini 28. listopdada, Krešimir Vejić i Mato Previšić.

Bio je to povod za reakciju Igora Štimca, koji je osporavao izbor Previšića. Te je donio dokumente 30 skupštivara ŽNS Dubrovačko-neretvanske a usput i nisko prozvao Vučemilovića.

'Hautza ste doveli do predinafrktno stanje,a na mjesto zamjenskog delegata ste doveli sina svoje ljubavnice...'

I Zdravko Mamić je stigao za govornicu.

'Vi ne znate voditi sjednicu, a sada treba govoriti predsjednik verifikacijske komisije. Morate nam reći tko ima pravo glasovati, a na nama je da glasovamo o odluci verifikacijske komisije'.

Počelo je prepucavanje na relaciji Štimac - Vučemilović.

'Danas radim u interesu hrvatskog nogometa, ne na apodjeli koju ste vi zastupali', rekao je Vučemilović.

Štimca je izazvao i izbor delegata Udruge Prve HNL, jer protiv braće Žužul, koji su predstavnici RNK Splita, se vode kazneni procesi i ne bi smjeli imati mandat u Udruzi klubova.

'Ovo su teški i tragični trenuci za hrvatski nogomet. Ne želim se s nikim svađati i prvi ću čestitati pobjedniku. No, kao pravnik i moralist moram nešto reći. G. Vučemiloviću, oni koji se žale u ŽNS Dubrovačko-neretvanske oni se moraju žaliti na svojoj skupštini, a ne pred verifikacijskom komisijom. Što se Udruge tiće, i to je apsolutno čista stvar, jasno je rečeno da se na rad skupštine primjenjuju akti HNS-a. Prema tome, ne možemo se pozivati na akte iz 2001. nego na Statut. Ako dozvolimo izbor predstavnika ŽNS Dubrovačko-neretvanske i Udruge Prve HNL, onda je to nasilje nad nogometom', stao je Štimćevu stranu Ivan Brleković.

Igor Štimac uzeo je riječ i pozvao verifikacijsku komisiju da se povuće te još jednom odluči o svojim odlukama, pozivajući se na savjete profesora Petrovića, člana Izborne komisije, tvrdeći da verifikacijska komisija ne može donositi odluke umjesto skupštine.

Potom se glasovalo o odluci verifikacijske komisije, a sa 26 glasova 'za' ta je odluka izglasana, ćime je Markovićeva strana dobila još tri glasa.

U međuvremenu, pred vratima velike dvorane u Westinu pojavio se kordon policije.

Kroz par minuta počet će i glasovanje za predsjednika Saveza te članove izvršnog odbora, a po izjašnjavanju skupštinara, krenulo se u prebrojavanje glasova. S omjerom 25:24 pobjednik izbora za predsjednika HNS-a je Vlatko Marković.